Kapcsolattartás a koronavírus-járvány idején

A különböző üzenetküldő, hang- és videóhívást biztosító alkalmazások már régóta nagyon népszerűek, hiszen a legtöbb esetben bárki által könnyen elérhetőek, nem utolsó sorban pedig ingyenesek. A járványhelyzet alatt ezek különösen nagy figyelmet kaptak, hiszen sokan csak így tudják tartani a kapcsolatot idős rokonaikkal, barátaikkal.

A somoskőújfalui Csemete CsaNa alapítvány digitális szemléletformáló projektje lehetőséget biztosított arra, hogy azok is megismerkedjenek ezekkel a szolgáltatásokkal, akik eddig még nem is hallottak ilyesmiről. Portálunk most a négy, talán legismertebb és legelterjedtebb üzenetküldő alkalmazást mutatja be, hiszen még mindig sokan vannak, akik nem élnek az általuk biztosított lehetőségekkel.

 

Facebook és Messenger

Az ilyen szolgáltatások között talán a legismertebb a Facebook, valamint az ahhoz kapcsolódó Messenger, amelyek számítógépen és okostelefonon egyaránt működnek. Nagy előnynek tekinthető, hogy a legtöbb ember ma már elérhető itt, felülete pedig bárki számára könnyen használható. Üzeneteket, képeket, videókat, matricákat egyaránt küldhetünk beszélgetőpartnerünknek, akit teljesen ingyen fel is hívhatunk, akár hang-, akár videóhívásról legyen szó.

 

Viber

A Viber szintén kedvelt alkalmazás, a kapcsolatfelvételhez csupán a másik telefonszámát kell tudnunk. Amennyiben regisztrál a Viberre egy barátunk, ismerősünk, akinek a száma a telefonunk névjegyzékében szerepel, erről automatikusan értesítést kapunk, és itt is el tudjuk őt érni. A Viber remek megoldás lehet azoknak, akik nem szeretnének regisztrálni Facebookra, azonban egy egyszerű, könnyen kezelhető telefonos üzenetküldő alkalmazást szeretnének használni.

A projekt az “Online kormányzati, közigazgatási és e-egészségügyi szolgáltatások terjedésének és a digitális jólét megteremtésének elősegítése országos, illetve helyi civil és szakmai szervezetek támogatásával” című, GINOP-3.3.3-17 számú pályázati felhívás keretében valósult meg. A rendelkezésre bocsátott 17 494 830 forint támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította. Az Európai Unió támogatásával megvalósult projektről bővebben a csemete-csana-alapitvany.hu honlapon, továbbá cikksorozatunkban olvashatnak.

 

Skype

A Skype volt az egyik legelső szoftver, amely alkalmas volt videóhívások indítására, így mára szinte önálló igeként használjuk a „skype-olni” kifejezést. Különösen kedvelt a vállalati kommunikációban – számos cég munkatársai tartják a kapcsolatot, rendeznek megbeszéléseket ezen az alkalmazáson keresztül. Ettől függetlenül bárki számára hasznos lehet, hiszen ugyancsak ingyenesen felhívhatunk bárkit, aki szerepel ismerőseink között. A regisztráció itt is egyszerű, pár lépés után már használatba is vehetjük a Skype szolgáltatásait.

 

Google Duo

Az eddig felsoroltak közül talán a Google Duo a legkevésbé ismert, pedig a legtöbb Androidos telefonon a már előre telepített alkalmazások között szerepel. Funkcióit tekintve semmiben sem marad el a többi hasonló szoftvertől, segítségével bármikor üzenhetünk szeretteinknek, barátainknak, illetve ingyenesen indíthatunk akár csoportos videóhívásokat is.

Az üzenetküldő és hívások indítására alkalmas szoftverek tárháza tehát kifogyhatatlan, így valószínűleg előbb-utóbb mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)