Júniusi programok Salgótarjánban: Zenés Nyári Esték, fúvószenekarok találkozója, Múzeumok Éjszakája, Szent Iván-éji varázslat

Gazdag programkínálattal jelentkezik június második felében a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft., a Dornyay Béla Múzeum és a Bányász-Kohász Fúvószenekar. Szabadtéri koncertekre, múzeumi programokra és Szent Iván-éji tűzugrásra is várják a város és a térség lakosságát.

Idén is Zenés Nyári Esték teszik hangulatossá a legmelegebb hónapokat Salgótarján városrészeiben. A programsorozat június 21-én, 18 órakor kezdődik Baglyasalján, az Idősek Otthona előtt. Ezen az estén Bohács István nótaénekes műsorát hallgathatják meg az érdeklődők. Az augusztus közepéig tartó programsorozat aztán július 5-én a Beszterce-lakótelepen folytatódik majd.

Június 22-én 16 órakor a Dr. Förster Kálmán Emlékparkban nyitják meg a Bányász-Kohász Juniálist, a fúvószenekarok salgótarjáni találkozóját. Innen menetzenével kísérve sétálnak át a zenekarok és a résztvevők a Múzeum térre, ahol 17:30-tól hét csoport is hangversenyt ad majd. A program részeként a szolnoki Alföldi Olajbányász Fúvószenekar, az óradnai Ifjúági Fúvószenekar, a gyöngyösi Bányász Kultúráért Alapítvány Fúvószenekara, a perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar, a salgótarjáni Ifjúsági Fúvószenekar, az AKKORD fúvós kisegyüttes

és az idén fennállása 140. jubileumát ünneplő Bányász-Kohász Fúvószenekar is szabadtéri koncertet ad majd.

A zenés program mellett a Dornyay Béla Múzeumban a Múzeumok Éjszakája is várja ezen a napon az érdeklődőket. Délután ötkor “A rimai birodalom” címmel nyílik időszaki tárlat, az este során vetítik majd Shah Timor nógrádi középkori templomokról készített filmjét is. Brunczel Tiborra fotókiállítással emlékeznek, Buda László vetítettképes előadást tart Kalandok a „Nagy Fehéren” címmel a Mont Blanc-on szerzett élményekről, az estét a Helldiver Zenekar koncertje zárja majd. Természetesen tárlatvezetésekkel, múzeumi foglalkozásokkal, múzeumi tudástúrával és vetélkedőkkel is várják a családokat, ahogyan az a Múzeumok Éjszakáján már Salgótarjánban is évek óta megszokott.

A Bányamúzeumnál ezen az estén megtekinthető lesz úgy a nógrádi szénbányászat 1848 és 1992 közötti időszakát feldolgozó földfelszíni tárlat, mint a József lejtős akna.

A “bányamanó képzéssel” is kísért programot itt 21 órától a Nógrád Táncegyüttes tagjaival közös táncház és Szent Iván-éji tűzugrás zárja majd.

Június 24-én varázslat készül Salgótarján Fő terén, Szent Iván-éjszakája apropóján. A 19 órakor kezdődő programon gólyalábas óriásbábok, tűzzsonglőrök, valamint a Nógrád Táncegyüttes és a Dűvő Zenekar közreműködésével táncház is szórakoztatja a közönséget. A Fő téren megtalálható lesz egy mágikus fotókabin, valamint egy egyedi lakatfalat is kihelyeznek. A program elmaradhatatlan része lesz a tűzugrás is.