Július másodikán Eresztvényben muzsikál majd az erdő

Szakvezetéses erdei sétákat, klasszikus és népzenei koncerteket is kínál a Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok június 29. és július 7. között a Mátra lábától a Kékestetőig, összesen kilenc erdei helyszínen.

A rendezvény fő célja, hogy a résztvevőket a környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítsa, emellett az idei évben hangsúlyt kap az egészséges életmód, az egészségtudatosság, a testi-lelki egészség egyensúlya – mondta el Szabó Lajos erdőmérnök, főszervező a rendezvény programjait ismertető pénteki sajtótájékoztatón Budapesten.

A Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok helyszíne lesz Tar-Fenyvespuszta, Gyöngyöstarján-Fajzatpuszta, Abasár, Salgótarján-Eresztvény, Mátraverebély-Szentkút, Pásztó-Mátrakeresztes, Szurdokpüspöki, Gyöngyöspata és Kékestető. A programok közt szakvezetéses erdei séták, klasszikus, dzsessz és népzenei koncertek, ismeretterjesztő előadások, kiállítások, gyermektáncház, táncszínházi produkció, borkóstoló és helyi termékek bemutatója is szerepel, valamint a zárónapon felavatják Józsa Judit kerémiaszobrász Összetartás plakettjét – fűzte hozzá a főszervező.

Az erdei koncerteken fellép mások mellett a Misztrál Együttes, az In Medias Brass Rézfúvós Quintet, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Cimbaliband, Csík János és a Mezzo, valamint Fassang László és Szokolay Dongó Balázs, a Muzsikás és a Kaláka együttes.

2019. július 2-án 13 órakor kezdődnek majd a programok Eresztvényben, a Novohrad-Nógrád Geopark látogatóközpontjánál. A délután során bemutatnak helyi termékeket, lesznek kézműves foglalkozások, kóstolni lehet helyi ételeket és egy fotókiállítást is megnyitnak. “Mit ad nekünk az erdő?” – avagy az erdők ökoszisztéma szolgáltatásairól címmel Csókáné Dr. Szabados Ildikó tart majd előadást 14 órától, 15 órától pedig a Lábita Színház “Mesebölcső” című előadása lesz látható.

Eresztvényben koncertet ad majd Csík János és a Mezzo is (Fotó: Csóka György | Muzsikál az erdő)
Eresztvényben koncertet ad majd Csík János és a Mezzo (Fotó: Csóka György | Muzsikál az erdő)

16 órától a Talamba ütőegyüttes ad koncertet, 17 órakor pedig a főszervező, Szabó Lajos vezetésével indul erdei séta, amelyen az erdőről, mint testi-lelki feltöltődésünk igazi forrásáról lesz szó. 18 órától Paluch Norbert segítségével rimóci viseletekkel és táncokkal ismerkedhetnek az érdeklődők, 18:20-tól pedig Csík János és a Mezzo ad koncertet Eresztvényben, ahol az estét Telek András, a Tarján Borház borászának vezetésével borkóstoló zárja.

A főszervező kitért arra is, hogy az idén 16. alkalommal megvalósuló rendezvény a különböző korosztályokat megszólító programsorozat szórakoztató jellege mellett igényes, valódi értékeket képvisel és közvetít. Szabó Lajos felhívta a figyelmet arra is, hogy szeptemberben rendezik meg a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű sorozatot Gyula térségében és egy napra a Partiumban.

A Muzsikál az erdő rendezvénysorozat megvalósítására Salgótarján térségében egy háromoldalú együttműködés ad lehetőséget, erről korábban itt írtunk.

 

MTI nyomán