Boldog születésnapot, “Józsi”!

A József Attila Művelődési Központ 1970-ben (Archív fotó: Fortepan / Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ)

Fennállása 55 éves jubileumát ünnepli a salgótarjáni József Attila Művelődési Központ, az intézményt 1966. április 4-én adták át. A József Attila Művelődési Központ 1966-óta áll a város Fő terén, Salgótarján kulturális értékteremtésének jelképeként – fogalmaz közleményében a Remek Salgótarjáni Rendezvény és Médiaközpont Nonprofit Kft.

A művelődési központ feladata az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző foglalkozások szervezése; Salgótarján szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése; a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása, az egyetemes kultúra értékeinek megismertetése; a megértés, a befogadás elősegítése; az ünnepek kultúrájának gondozása; az ismeretszerző, amatőr alkotó művelődő közösségek tevékenységének támogatása; a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének segítése.

A Remek közleménye szerint fontosnak tartják identitásunk, kulturális örökségünk megőrzését, ezért kiemelten kezelik a művelődési központhoz kapcsolódó jubileumi évfordulók, jeles napok megünneplését. A József Attila Művelődési Központ 55 éves születésnapjának ünnepi programjait elsősorban a helyi közösségi, kulturális élet meghatározó elemeire, városunk civil szervezeteire, egyesületeire, művelődő közösségeire építik, akik számára nap mint nap biztosítják a szabadidő kulturális célú eltöltését. A jubiláló József Attila Művelődési Központot januárban felterjesztették a Salgótarjáni Értéktárba kerülésre, erről a napokban várható döntés.

Bő egy hónapon keresztül zajlott a központ első jelentős eseménye: 1966 őszén itt rendezték az I. Országos Vasas Munkás Színjátszó Fesztivált. 1969 áprilisának végén 58 együttessel és szólistával zajlott a IV. Országos Amatőr Könnyűzenei Fesztivál, míg az ötéves jubileum napján megnyílt az I. Salgótarjáni Tavaszi Tárlat, melyen 40 művész 130 alkotása volt látható. 1971 nyarán elsőként nyitották meg az épület előtt az I. Szabadtéri Szoborkiállítást, 1977. február 5-én pedig Várkonyi Zoltán új filmjének, a Jókai Mór regénye alapján készült Fekete gyémántok ősbemutatóját tartották a “Józsiban”, miután a film egy részét Székvölgyön és Salgótarján környékén forgatták. 1984-ben rendezték meg első ízben a Nemzetközi Dixieland Találkozót, 1988-ben pedig a Tarjáni Tavasz művészeti fesztivál debütált. Országos Sci-Fi Találkozó, szépségversenyek, művészeti- és zenei fesztiválok sora említhető az intézmény történetéhez, nem elfeledkezve az alkalmi programokról, ünnepségekről, koncertekről és színházi előadásokról.

Bár a járványhelyzettel párhuzamos rendezvénytilalom a közös ünneplést jelenleg nem teszi lehetővé, amint arra lehetőség nyílik, a “Józsiban” pótolják majd az eseményeket. Az 55 Arc a “Józsiból” című születésnapi online köszöntő-sorozat azonban az intézmény Facebook oldalán és a honlapján már elindult, ennek részeként korábbi és jelenlegi munkatársak, vezetők köszöntik a jubileumot. A későbbiekben terveznek szabadtéri kiállítást, a gyermekeket rajzpályázattal szólítják meg, itt rendezik majd a Nyugdíjasok X. Országos Könnyűzenei Dalos Találkozóját, a szeptemberi Civil Kavalkádban pedig az intézményben működő szervezetekkel közösen rendeznek programokat Otthonunk a József Attila Művelődési Központ címmel.

 

Kiemelt archív fotó: A József Attila Művelődési Központ 1970-ben (Archív fotó: Fortepan / Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ)