Jön az idei első havazás!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzései alapján szerdától az Északi-középhegységben és a Dunántúl északi megyéiben havazás várható, csütörtöktől pedig az ország nagy részén válhat téliesre az időjárás és egyes helyeken jelentős mennyiségű friss hó hullhat.

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a következő napokban, 0-24 órás szolgálat mellett, folyamatosan látja majd el a hóeltakarítási munkákat a mintegy 32 ezer kilométeres országos közúthálózaton, ugyanakkor a társaság arra kéri a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal vezessenek és utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról – közölte a társaság. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. november 10-én állt át a téli útüzemeltetési időszakra, szerda reggeltől pedig hármas téli készültségi fokozatra vált (összesen négy fokozat van), mivel egyes területeken egy nap alatt jelentős mennyiségű hó hullhat a héten.

Az előrejelzések alapján szerdától válthat át az eső havas esőre, majd havazásra. Nagyobb mennyiségű friss hóra az ország északabbra fekvő megyéiben, csütörtökön és szombaton számíthatnak majd a közlekedők. Szerda éjszaka folyamán gyenge ónos esőre is számíthatnak a közlekedők Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyében.

A társaság az ország szinte teljes területén hármas téli készültségi fokozatot rendel el 93 mérnökségén és 19 megyei igazgatóságán. Ezeknél az egységeknél és a központi irányításnál is 12 órás váltott műszakokban látják el feladatukat a szakemberek. A havazásban érintett területeken szükség szerint preventíven, vagyis még a téli időjárás beköszönte előtt megelőzésképpen, elsősorban a gyorsforgalmi úthálózaton, a főutakon, a forgalmas mellékutakon, emelkedőkön, ívekben, hidakon juttat ki síkosságmentesítő anyagokat (útszóró só, kálcium-klorid). Mivel a havazást megelőzően eső, ónos és havas eső is várható, ezért a preventív védekezést is nehezebben láthatja el a társaság, mivel a csapadék lemoshatja a burkolatra kijuttatott sót.

A téli hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az egyes szakaszokon idén is az úthálózati szerepük alapján látja el a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Ez azt jelenti, hogy először a gyorsforgalmi úthálózaton és a főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg és végzik el a szükséges beavatkozást a szakemberek, majd ezt követi a településeket összekötő mellékutak, végül az alacsonyabb forgalmú bekötőutak hóeltakarítása.

Az autósoknak is van azonban teendőjük: ha még nem tették meg, akkor cseréljék le járműveiken a nyári gumikat téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. Vezessenek minden esetben az út- és látási viszonyoknak megfelelően, és utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, hogy megtervezhessék útvonalukat és fel tudjanak készülni az esetleges lassúbb haladásra vagy rendkívüli helyzetekre – hívta fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

 

(MTI Fotó: Komka Péter)