Jól halad a szociális tűzifa program teljesítése az Ipoly Erdő Zrt.-nél

 

Az Ipoly Erdő Zrt. működési területén mindent megtesz annak érdekében, hogy a programban részt vevő önkormányzatokhoz időben eljusson az igényelt tűzifa mennyiség, így a szociálisan rászorultak is minél előbb felfűthessék otthonaikat az erdei tüzelővel – közölte honlapján a cég.

 

A kitartó téli hidegben rendkívül fontos, hogy senki se maradjon tüzelő nélkül. A zord időjárásra tekintettel továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani az egyedül élő, beteg, idős emberekre, akik nehezen tudják ellátni magukat, és természetesen a nehéz szociális helyzetben levőkre is. Ez utóbbiak számára fontos a szociális tűzifa program, amelyben az Ipoly Erdő Zrt. is komoly szerepet vállal évről évre. Nógrád és Pest megyében 93 önkormányzattal kötöttünk értékesítési szerződést azzal a céllal, hogy minél gördülékenyebben juthasson el a rászorulóknak a tűzifa – közölte a cég.

Az igény jelentős: az igényelt tűzifa mennyisége meghaladja a 60 ezer mázsát. A Belügyminisztérium által meghirdetett programban az ötezer lélekszám alatti települések keménylombos tűzifát, főként tölgyet, csert, bükköt és akácot igényeltek az Ipoly Erdő Zrt.-től. A kiszállítások teljesítését jó ütemben tudja teljesíteni a cég a mostani időjárási körülmények ellenére is, ugyanis a kiírásban szereplő határidőig (2017. február 15-ig) minden önkormányzat hozzájut a tüzelőhöz. A szerződött mennyiségnek már több mint a 90 százaléka az önkormányzatok rendelkezésére áll.

 

Több önkormányzatnál is a helyi közmunkások aprítják fel a Belügyminisztérium által meghirdetett tüzelőanyag-pályázat keretében elnyert támogatásból vásárolt tűzifát (MTI Fotó: Kovács Tamás)
Több önkormányzatnál is a helyi közmunkások aprítják fel a Belügyminisztérium által meghirdetett tüzelőanyag-pályázat keretében elnyert támogatásból vásárolt tűzifát (MTI Fotó: Kovács Tamás)

 

A mostani hideg természetesen növeli a lakosság körében is a tűzifa iránti keresletet. Az erdőgazdaság ennek érdekében elsődleges célnak tekinti a lakossági kiskereskedelmi igények kielégítését is. Az erdőben folyamatosan dolgoznak a fakitermelők és a szállítók azért, hogy a lehető legrövidebb idő alatt jusson el a jó minőségű tüzelő az erdőkből a végfelhasználókig. Hozzáteszik: egész évben lehetőséget biztosítanak úgynevezett “szedd magad” akciók keretében a saját tűzifa felkészítésére az erdőben. A mostani termelések helyszínein is folyamatosan adnak ilyen lehetőséget a szegényebb emberek számára, alacsonyabb áron.

 

Régi bölcsesség, hogy a téli tüzelőről érdemes már nyáron gondoskodni, így van ideje kiszáradni a fának. Ráadásul ezután sokkal jobb hatásfokkal éghet el a különféle fűtőeszközökben, ezzel is csökkentve a káros füstgázok kibocsátását – teszi hozzá közleményében az Ipoly Erdő Zrt.

 

Kiemelt fotó forrása: Ipoly Erdő Zrt.