Jól áll az önkormányzati büdzsé

A salgótarjáni önkormányzat idei költségvetésének háromnegyedéves teljesítése összességében rendben van, a rendelkezésre álló bevételek a felmerült kiadások finanszírozásához minden esetben rendelkezésre álltak, forráshiány nem akadályozta a közfeladatok ellátását. Ez abból az előterjesztésből derül ki, melyet november 30-án tárgyal majd a megyeszékhely közgyűlése.

Összességében az önkormányzati költségvetés háromnegyed éves teljesítése azt mutatja, hogy nincs szükség rendkívüli intézkedésre a közgyűlés részéről a költségvetés éves teljesítéséhez – olvasható a dokumentumban.

A központi költségvetési támogatások után a helyi adókból származik a legtöbb bevételi forrása az önkormányzatnak. A helyi befizetések szeptember végéig 1 milliárd 570 millió forintot tettek ki, 195 millió forinttal többet, mint tavaly ugyanilyenkor. A salgótarjáni vállalkozások a tavalyi év azonos időszaki összegénél 193 millió forinttal többet fizettek be a városi büdzsébe elsősorban építmény- és iparűzési adó formájában – ez a “többlet” már félévkor jelentkezett. Gépjárműadót a tavalyi háromnegyedéves összegnél 5,9 százalékkal többet, összesen 80 millió forintot fizettek be a salgótarjániak az év első kilenc hónapjában.