Jól áll a kora tavasz a nógrádi földeken is

Kedvező a március eleji agrometeorológiai helyzetkép, elegendő volt az ősz végi, majd a téli csapadék, jók az idei szezon előjelei, teljesen feltöltődött a talaj nedvességgel – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A nógrádi földekre az elmúlt 10 napban mintegy 50 milliméternyi csapadék hullott. A talajnedvesség egy méterig száz százalékos, vagy közel száz százalékos jelenleg a megyei szántókon, a talajhőmérséklet a felső 20-30 centiméteres rétegben 4-5 fok körül alakul térségünkben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján a 2019/2020-as tél a harmadik legmelegebb volt 1901 óta. Az évszak középhőmérséklete 2,68 Celsius fok volt, ami mindössze 0,04 fokkal marad el a második legenyhébb, 1997/1998-as tél középhőmérsékletétől. Csapadék tekintetében a mögöttünk hagyott átlagosnak tekinthető, de a csapadék nem egyenletesen oszlott el az évszakok között. A december és a február a szokásosnál csapadékosabbak voltak, míg januárban az 1981–2010-es átlag fele sem hullott le.

Az őszi vetések közül a búza és az árpa a bokrosodás fenológiai fázisában van, és hamarosan tovább fejlődik, ahogy a repce hajtásai is lassan megindulnak. Az enyhe időben egyre szaporodnak a mezőgazdasági munkák, a gyümölcsfák és a szőlő metszése javában zajlik. A vegetáció nagyon korai megindulása miatt joggal lehet tavaszi fagykártól tartani, de egyelőre, a következő 6-8 nap során ilyen veszély nem fenyeget. A kártevők és kórokozók elleni védekezésre is időben fel kell készülni, mert a növényekhez hasonlóan ezek is jól teleltek, jelentősebb fagy nem tizedelte állományaikat, komoly nyomásra lehet majd számítani – közölte a meteorológiai szolgálat.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)