Jogerőssé vált, hogy nem engedik feltételes szabadságra az olaszliszkai gyilkosság harmadrendű vádlottját

A Balassagyarmati Törvényszék másodfokú tanácsa helybenhagyta a büntetés-végrehajtási bíró korábbi döntését, amellyel az egykori olaszliszkai ügy harmadrendű elítéltjét nem bocsátotta feltételes szabadságra. Ezzel a döntés jogerőre emelkedett – közölte a 3100.hu-val Lajkó Péter, a törvényszék sajtószóvivője.

A büntetés-végrehajtási bíró július végén mellőzte a vádlott feltételes szabadságra bocsátását abból az okból, hogy álláspontja szerint a bíróság által kiszabott büntetéssel elérni kívánt büntetési célok csak a szabadságvesztés további végrehajtásával érhetők el. A döntés ellen az elítélt és védője fellebbezést jelentettek be.

A törvényszék másodfokú tanácsa a felülbírálat során rámutatott, hogy a törvényi szabályozásból következően a feltételes szabadságra bocsátás nem alanyi jog, hanem egy jogszabályi lehetőség. Ehhez az elítéltnek egy részről a büntetés végrehajtása alatt kifogástalan magatartást kell tanúsítania, másrészt pedig fontos szempont, hogy megállapítható legyen az, hogy az elítélt kész a törvénytisztelő életmód folytatására.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint azonban a törvénytisztelő életmód folytatására irányuló készség kialakulásának vizsgálata során nemcsak a büntetés-végrehajtási intézetben tanúsított magatartását kell figyelembe venni. A bűncselekmény elkövetése során tanúsított magatartását is figyelembe véve ebben a körben utaltak arra, hogy az elítélt kezdeményező-meghatározó szerepet töltött be. Részt vett a sértett gépkocsiból történő kirángatásában, majd hat terhelt társával együtt a férfi agyonverésében, ráadásul mindezt a sértett kiskorú gyermekeinek szeme láttára követték el.

Mindezeken túl az elítéltnek a személyiségjegyeit is figyelembe véve, jelenleg nem állapítható meg megnyugtatóan a feltételes szabadságra bocsátás azon feltétele, amely szerint az elítélt kész a törvénytisztelő életmód folytatására.

A bíróság ugyanakkor rendelkezett arról is, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét egy későbbi időpontban ismét részletesen meg kell vizsgálni. A férfi ügyében azért a Balassagyarmati Törvényszék járt el, meg a fogvatartott ezen törvényszék illetékességi területén tölti fegyházbüntetését.

 

Kiemelt archív fotó: Az áldozatot szimbolizáló bábu mellett állnak a vádlottak és börtönőrök Olaszliszkán, a per helyszíni tárgyalásán (MTI Fotó: Vajda János)