Jelentősen megugrott az érdeklődés az eladó nógrádi ingatlanok iránt

Komoly élénkülés látható a lakáspiacon: az első negyedévben országosan 58 százalékkal nőtt az egy eladó lakóingatlanra jutó érdeklődések száma. A legnagyobb keresletnövekedés Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében történt az ingatlan.com adatai szerint.

Elemzésük azt mutatja, hogy az idei első negyedévben Komárom-Esztergom és Jász-Nagykun-Szolnok megyében növekedett a kereslet több mint 100 százalékkal. A nógrádi lakóingatlanok iránt 90 százalékkal többen érdeklődtek.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arról tájékoztatta a 3100.hu-t, hogy az országos adatok is eleve jelentős keresletnövekedésről tanúskodnak, ráadásul a vidéki lakáspiacnak is további lökést adhat, hogy a korábbi hírekkel ellentétben szeptember helyett már július 1-jétől elindul az úgynevezett falusi csok, amely a kistelepüléseken lévő lakóingatlanok piacát pörgetheti fel.

Ugyanis azokon a településeken lévő lakóingatlanok megvásárlásához lehet állami támogatást igényelni, ahol 5 ezer főnél kevesebb laknak és 2013 óta csökkent a lélekszám. Az érintett településeken egyébként a KSH adatai szerint 2008-ban több mint 30 ezer, 2012-ben 17 ezer, 2016-ban 28 ezer, 2017-ben pedig több mint 31 ezer adásvétel történt. Bár a falusi csok felhasználhatóságával kapcsolatban még várat magára az a kormányrendelet, amely pontosan nevesíti az érintett településeket, a már ismert feltételrendszer alapján a nógrádi községek jelentős része szerepel majd abban.

Az összes adásvétel 20-22 százalékát adták a szóban forgó települések, ami alapján arra számítunk, hogy nagyságrendileg minden negyedik vagy ötödik lakásvásárló fogja igénybe venni a falusi csok emelt összegű támogatásait – fűzte hozzá Balogh László.

 

Kiemelt fotó: Karancsalja település, egy azon nógrádi községek közül, ahol teljesülnek a falusi csok igénybevételének feltételei