Jelentősen drágult, de még mindig a nógrádi a legolcsóbb termőföld

Az országi megyéi között Fejér után a második legnagyobb értékkel, bő 15 százalékkal emelkedett a termőföldek átlagára Nógrádban – derül ki az OTP Termőföld Értéktérkép elnevezésű elemzéséből. A portálunkhoz eljuttatott dokumentum szerint ugyanakkor a nógrádi átlag termőföldár még mindig a legalacsonyabb.

Míg megyei szinten a megelőző évekénél jóval kisebb, nagyjából 2,3-szoros volt tavaly az árkülönbség a hektáronként 1 millió 15 ezer forinttal legolcsóbb nógrádi és a 2 millió 239 ezer forinttal legdrágább hajdú-bihari termőföld átlagárak között, a járások esetében az árolló jócskán tágabb. Közel tízszeres a különbség a 462 ezer forinttal legolcsóbb bátonyterenyei és a 4 millió 594 ezer forinttal legdrágább balatonfüredi járásbeli átlagár között.

A 20 legalacsonyabb átlagárú járásból négy található Nógrádban, megyén belül 1 millió 200 ezer forint feletti hektáronkénti átlagár csak a pásztói és rétsági járásokat jellemzi.

A drágulás mértéke az ország 27 járásban volt 20 százalék feletti, Nógrád megyén belül a szécsényi és pásztói járásokat jellemezte ilyen jelentős áremelkedés. A salgótarjáni és a balassagyarmati járásokban 10 százalékot meghaladóan drágult a termőföld, a rétsági járásban minimális volt az emelkedés, a bátonyterenyei járásban pedig 10 százalék feletti volt az ár csökkenése.

Az eladott termőföld-terület négy megyében – köztük Nógrádban – nőtt, így 2020-ban már meghaladta az ezer hektárt – ez azonban még mindig az egyik legalacsonyabb érték az országban. A növekedés két járásban, a szécsényiben és a balassagyarmatiban volt jelentős, 20 százalék feletti, míg a többi járásban csökkent a forgalom.

Az elemzésben hangsúlyozzák, hogy az adatok járásonként legalább tíz értékelhető adattartalmú termőföld-tranzakción alapulnak.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Varga György)