Jelentősen bővült az építőipar tavaly, megugrott az ágazatban működő nógrádi cégek száma is

A novemberi és a decemberi adatok ugyan még nem állnak rendelkezésre, azonban az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) úgy látja, hogy tavaly 25-27 százalékkal nőtt az építőipar az előző évhez képest – mondta az ÉVOSZ elnöke a köztévében. Koji László hozzátette, hogy minden alágazat bővült, ezzel 4 ezer milliárd forint felé került az építőipar teljesítménye és a GDP növekedéséhez körülbelül 1,1 százalékkal járul hozzá.

Kiemelte, hogy a lakásépítések és -felújítások élénkülését remélik attól az intézkedéstől, amely szerint 2020-tól a kistelepülésen építkezők adóvisszatérítést kaphatnak 5 millió forintig. Úgy véli, hogy ez az év második felétől ad majd igazán megrendelést elsősorban a kis- és közepes cégeknek vidéken, a rendelet eljárási szabályait januárban pontosítják.

Az elnök szerint a konstrukció sokat segít majd, ám kérdés az, hogyan tudja kompenzálni azt, hogy január elsejétől az újonnan induló lakásoknál már 27 százalékos forgalmi adóval kell dolgozniuk és számlázniuk. Jelenleg 20-25 ezerre becsülik azoknak az épülő új lakóingatlanoknak a számát, amelyet még az 5 százalékos, kedvezményes áfával kezdtek el és azzal is fejezhetnek be.

Kitért arra is, hogy idén már nem lesz olyan mértékű növekedési kényszerben az építőipar, mint az elmúlt három évben volt, így némiképp enyhülhet az ágazat munkaerőhiánya. A mostani rendelésállomány és egyéb tényezők alapján arra számítanak, hogy idén 5-6 százalékkal tovább bővül majd az építőipar, ehhez pótlólagosan újabb nagy létszámra nincs szükség. Az év alapvetően arról szól majd a jelenlegi mintegy 340 ezer foglalkoztatottal, hogyan tud hatékonyabb lenni – tudósít az MTI.

 

A teljesítménnyel közel arányosan növekedett tavaly a nógrádi építőipari cégek száma

A 2018 azonos időszakában működött minden hat nógrádi építőipari vállalkozás mellé újabb egyet alapítottak 2019 első három negyedévében, ezzel ezen gazdasági ágazat megyei vállalkozásainak száma emelkedett a legnagyobb arányban. Ez a Központi Statisztikai Hivatal friss elemzéséből derül ki.

A 25 ezer megyei vállalkozás szűk ötödét társas gazdálkodási formában, bő négyötödét önálló vállalkozóként regisztrálták. A 4400 társas vállalkozás közül főtevékenységük szerint 22 százalékkal a kereskedelem, 14 százalékkal a tudományos és műszaki tevékenység valamint az építőipar, továbbá 12 százalékkal az ipar nemzetgazdasági ágakban fordultak elő leggyakrabban.

Az építőipar mellett markánsan növekedett a szállítás és raktározás, az információs és kommunikáció, továbbá az ipar területén aktív vállalkozások száma Nógrádban, míg a legnagyobb arányú csökkenés a pénzügyi szolgáltatások területén volt kimutatható.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)