Jelentősen bővült a nógrádi kiskereskedelmi forgalom

Nógrád megye kiskereskedelmi üzlethálózatában 2019 januártól szeptemberig folyó áron a megyék közötti legkisebb, 111 milliárd forintos forgalom realizálódott, az országos 1,3 százaléka – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Tájékoztatásuk szerint a kiigazítás nélküli adatok alapján a forgalom volumene bár alacsony bázisértékről, de jelentősen, 6,2 százalékkal emelkedett 2018 azonos időszakához képest.

A növekedés mértéke a megyéket és a fővárost tekintve is itt volt a legnagyobb.

A megyében egy lakosra átlagosan 588 ezer forint bolti forgalom jutott, ami 10 százalékkal több, mint 2018 első három negyedévében volt. A mutató ettől függetlenül a megyék és a főváros között továbbra is az egyik legalacsonyabb, jelentősen – 265 ezer forinttal – elmaradva az országos átlagtól.

Mint arról korábban már beszámoltunk: a csomagküldő és internetes vásárlásokat nem számolva, de a gépjármű- és üzemanyag-forgalommal kalkulálva az egy lakosra jutó napi kiskereskedelmi forgalom a megyék között Nógrádban volt a legalacsonyabb 2018-ban: bő 2 ezer forint, a legmagasabb fővárosi érték fele. A nógrádi adat a szabolcsival közel azonos volt, az egy főre vetített legalacsonyabb napi költéssel Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyék bírtak még.

A fentiek alapján az egy lakosra jutó napi kiskereskedelmi forgalom a tavalyi év háromnegyedénél mintegy 150 forinttal haladta meg a megelőző évi 2022 forintos szintet.

 

Kiemelt fotónk illusztráció!