Jelentős szennyvízhálózati fejlesztés kezdődik hét kelet-nógrádi településen

Több mint ötmilliárd forint értékben indul szennyvízelvezetési és szennyvízkezelési fejlesztés a kelet- és dél-nógrádi térségben – közölte Becsó Zsolt a 3100.hu megkeresésére. Folytatódik Kelet-Nógrád felzárkóztatása a szennyvízelvezetés és szennyvízkezelés területén is – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

A fejlesztés 14 települést érint Pest, Heves és Nógrád megyékben. A projekten belül a legjelentősebb munkák Nógrádban zajlanak majd, a kivitelezés hamarosan elkezdődik – közölte Becsó Zsolt. Salgótarján ás Bátonyterenye városai mellett öt kisebb település lesz érintett, ezek Szurdokpüspöki, Szarvasgede, Jobbágyi, Csécse és Ecseg – sorolta az országgyűlési képviselő. Kiemelte: az öt községben teljes körűvé válik a beruházás eredményeképpen a szennyvízhálózati lefedettség.

Bátonyterenyén 197, Salgótarjánban 404 új bekötést valósítanak meg a meglévő hálózat rekonstrukciója mellett. Bátonyterenyén közel 9 ezer, Salgótarjánban majdnem 11 ezer folyóméternyi gravitációs gerinccsatorna és nyomóvezeték épül ki, előbbi városban egy, a megyeszékhelyen négy átemelőt is kialakítanak.

Az öt kistelepülésen 3250 ingatlant kötnek rá a hálózatra és 18 átemelőművet építenek ki, 45 ezer folyóméternyi gravitációs gerinccsatornát és több mint 23 ezer folyóméternyi nyomóvezetéket fektetnek le. Szennyvíztelep-fejlesztés és hálózati rekonstrukció egyaránt kíséri a beruházást – tudtuk meg Becsó Zsolttól.

Az összesen 10 milliárd 661 millió forintos fejlesztéshez az Európai Unió Kohéziós Alapja és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja a támogatást. A beruházás a nógrádiakon túl Kartal, Verseg, Fót, Telki, Boldog, Heréd és Kerekharaszt településeket érinti még.

 
Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)