Jelentős fejlesztésbe kezdhet a Mikropakk

Közel 1 milliárd 800 millió forintos fejlesztéshez kapott majdnem 900 millió forint beszállító vállalkozások támogatására szolgáló pályázati támogatást a salgótarjáni Ipari Parkban működő Mikropakk Kft. A beruházás elsősorban a beszállítói tevékenység fejlesztésére és a hatékonyság növelésére irányul – értesült a 3100.hu.

A Mikropakkban tervezett, 50 százalékos pénzügyi támogatást elnyert és 50 százalékban önerőből finanszírozandó beruházás három pillérre alapul. Egy részről a gyárnál egy újfajta mikrohabosítási (MuCell) eljárást vezetnek be az ehhez szükséges gépek és berendezések üzembe állításával. Az ilyen úton előállított alapanyag könnyebb lesz, illetve gyorsabban hűl. Ezen eljárás bevezetésével amellett, hogy kevesebb alapanyagot kell majd felhasználni, a gyártandó alkatrész vagy teljes mértékben megtartja majd eredeti mechanikai tulajdonságait, vagy csak igen kis mértékben veszít majd abból.

Az ilyen eljárással előállított alapanyag tulajdonságai okán lerövidül a teljes ciklusidő, aminek következtében így a gyártási költség is csökken majd az alapanyag költség mellett.

A beruházás második pillére a meglévő technológia szint növelésére és az automatizálás fokozására fókuszál, így új fröccsgépek, anyag- és termékvizsgáló berendezések is érkeznek majd a gyárba. A gyártógépek mennyiségének növelésével a méretgazdaságosság nyugati szinten is mérhető irányába tud eltolódni a vállalat, míg az egyes gépek minőségi cseréjével az állásidők, karbantartási igények és költségek csökkennek majd, így a vevők kiszolgálása lesz rugalmasabb és gyorsabb. A nagyobb teljesítményű, új gyártógépek jobb hatékonyságot és egységnyi idő alatt elérhető nagyobb kihozatalt biztosítanak majd a gyárnak. A harmadik célként a szervezetfejlesztést és a munkavállalók szakmai továbbképzését is betervezték a Mikropakknál.

 

3100.hu Fotó: A Mikropakk gyára a salgótarjáni Ipari Parkban