Jégről mentési gyakorlatot tartottak a Tóstrandon

3100.hu Fotó: Jégről mentési gyarkolatot tartottak a tűzoltók a Tóstrandon

Jégről mentési szituációs gyakorlatot tart a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedden, szerdán és csütörtökön a Salgótarjáni Beszterce-lakótelepi tó jegén. A sajtónyilvános gyakorlat célja a jégen tartózkodás alapvető szabályaira, illetve a befagyott vízfelszínek veszélyeire való figyelemfelhívás.

A gyakorlat feltételezése szerint egy férfi felelőtlenül a Tó-strand jegén sétál, a parttól tizenöt-húsz méterre azonban beszakad alatta a tó jege és a fagyos vízből önerőből nem tud kimászni. Segítségére érkeznek rövid idő alatt a tűzoltók és a jégből mentés szabályainak megfelelően, körültekintően és biztonságosan mentik meg a megfelelő szakfelszerelésekkel. A gyakorlaton a „bajba” került férfit egy búvár védőöltözetet viselő tűzoltó jeleníti meg, a kiérkező rajok pedig tűzoltó létrák és mentőkötelek segítségével mentik ki a vízbe került embert.

A gyakorlat aktualitását konkrét káresemény szerencsére nem adta – Nógrád megyében az elmúlt években nem érkezett a megyei műveletirányító ügyeletre befutó segélyhívó telefonvonalakra ilyen jellegű bejelentés – azonban sok tó található Nógrád megyében, ezért a jégen tartózkodás szabályainak felelevenítése a téli időszakban folyamatosan aktuális. Az első és legfontosabb szabály, amit mindenkinek kötelező betartani, hogy csak olyan helyen szabad jégen tartózkodni, amit előzőleg sportolásra, tartózkodásra hivatalosan kijelöltek. Ugyancsak elengedhetetlen, hogy nyílt vízfelületek jégfelületén csak akkor szabad tartózkodni, ha a jég megfelelő vastagságú (minimum 10 cm), nem olvad, és megfelelőek a látási viszonyok. Amennyiben befagyott vízterületekre megyünk, minden esetben győződjünk meg arról, hogy a jég biztonságos az általunk végzett tevékenységre. A jég vastagsága adott vízterületeken változó lehet, ezért a parttól lehetőség szerint ne távolodjunk el, még akkor sem, ha az kellő vastagságú. Egyedül ne tartózkodjunk a jég felületén, vagy legalább valaki tartson minket szemmel, hogy baj esetén tudjon segíteni.

Ha beszakad alattunk a jég, próbáljuk megőrizni a nyugalmunkat – ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a lékből ki tudjunk szabadulni. A beszakadás pillanatában karjainkat emeljük oldalsó középtartásba, és felső testünkkel dőljünk egy kicsit előre, hogy minél nagyobb felületen érintkezzünk a jég felszínével. Törekedjünk rá, hogy fejünk és kezeink ne kerüljenek a jég alá. Próbáljunk felfeküdni a víz felületére és felhasalva felkúszni a jégre, akár úgy, hogy a mögöttünk lévő jégtábláról eltoljuk magunkat. Ha a jég folyamatosan betörik alattunk, a part felé haladva törjük magunk előtt a jeget. Ha észrevesszük, hogy valaki más alatt beszakadt a jég, a mentés megkezdése előtt minden esetben értesítsük a katasztrófavédelmet a 105-ös vagy 112-es telefonszámon, hogy a további segítség minél előbb a helyszínre érkezhessen.

Mentés esetén a legfontosabb szabályok:

 • Ne egyenes tartásban, hanem hason csúszva közelítsük meg a jég közé került embert (ellenkező esetben mi is veszélybe kerülhetünk, alattunk is beszakadhat a jég).
 • Ne közelítsük meg egészen a jég beszakadásának helyét (a jég törékeny). Az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel (hosszú ággal, bottal, kötéllel, nadrágszíjjal, esetleg többet összekötve, vagy ruhadarabokkal).
 • Vigyázat: ne húzzuk ki a szerencsétlenül jártat a ruhája ujjánál fogva, mert ruhája a varrásoknál könnyen elszakadhat.
 • Ha több ember van a helyszínen, akkor alkossunk láncot úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte levő lábát fogja. Ezáltal az elől lévőt a mentés során a többiek hatékonyan támogatják.
 • Az odanyújtott segédeszközökkel húzzuk ki a szerencsétlenül jártat a jégre, majd a beszakadás helyétől a partra.
 • Ha a szerencsétlenül járt már a jég alá került, már csak felkészült szakemberek tehetnek kísérletet a mentésre, így mielőbbi értesíteni kell a tűzoltóságot a 105-ös vagy 112-es segélyhívó számon.
 • A jeges vízből mentett embert ne vigyük azonnal túlfűtött, meleg helyre. Miután a jeges ruházatától megszabadítottuk, dörzsöléssel próbáljuk a vérkeringését beindítani. Az ilyen embert minden esetben orvosi elsősegélyben, orvosi ellátásban kell részesíteni.
 • Ha van mobiltelefonunk, azt mindig feltöltött állapotban vigyük magunkkal, így azonnal tudunk segítséget hívni. Érdemes figyelembe venni, hogy a mobiltelefon akkumulátora nagy hidegben hamarabb lemerülhet.
 • A közismert segélykérő telefonszámok ingyenesek, ezért a telefonkártya feltöltöttségétől függetlenül hívhatók. Ezek: 112, 105, 104, 107, 112. Bejelentéskor mondjuk el nevünket, telefonszámunkat, valamint azt, hol és mi történt.
 • A 46/2001 (XII. 27.) BM rendelet a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályait az alábbiak szerint határozza meg: „A szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog.”

Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:

 • Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között;
 • Járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével;
 • Kikötők és veszteglőhelyek területén;
 • Folyóvizeken és azok mellékágain.

Forrás: Nógrád Megyei Kartasztrófavédelmi Igazgatóság