Javult a 4G mobilhálózatok nógrádi lefedettsége

A Magyarországon működő 4G hálózatok letöltési sebessége kiemelkedő, a világon a 11. legjobb, Európában pedig a 6., és lefedettségben is a top 10-ben van – derült ki az OpenSignal 87 országot vizsgáló legfrissebb jelentéséből, amelyet a Magyar Telekom juttatott el az MTI-hez.

A mobilszolgáltatóktól független OpenSignal ingyen letölthető alkalmazásával végzett felhasználói mérések alapján Magyarországon a 4G szolgáltatásokat használók átlagosan másodpercenként 32,7 megabit (Mbps) letöltési sebességgel érhetik el az internetet. Ez közel kétszer olyan gyors, mint a 20 Mbps-os sebességet el nem érő globális átlag.

Ezzel Magyarország olyan országokat előzött meg, mint Csehország, Ausztria, Finnország, vagy éppen Japán. A leggyorsabb mobilhálózatok Dél-Koreában (52,4 Mbps átlagsebesség), Norvégiában (48,2 Mbps) és Kanadában (42,5 Mbps) vannak – közölték.

A magyarországi hálózatok a többi vizsgált szempont alapján is az élmezőnyben végeztek: a feltöltési sebességben a 11,4 Mbps átlagsebességgel és a 4G lefedettségben – ami 91,1 százalékos – a világon a 8., a késleltetés, valamint a mobilos videózás élménye alapján pedig világviszonylatban a 2. helyet szerezték meg az ügyfelek mérései alapján. Az OpenSignal 2019. január 1. és március 31. között végzett felmérésben 43 millió mobileszközzel mért, közel 140 milliárd mérés eredményét használta fel.

 

Nógrád megyében is javult a helyzet, bár az egyes mobilszolgáltatók lefedettségében jelentős különbségek is kirajzolódnak

Ahogyan az OpenSignal korábbi elemzéseinek közzétételekor – nagyjából másfél, illetve bő egy évvel ezelőtt -, úgy most is áttekintettük a nógrádi 4G szolgáltatási helyzetet. A térkép alapján (amely egyébiránt a jellemzően közúti közlekedés során és a településeken mért értékeket összesíti) Nógrádban jellemzően gyengébbek a lefedettség a Medves-fennsík peremvidékén, a Mátra nyugati lejtőjének egyes területein, a balassagyarmati medencében a várostól távolabb eső térségekben, illetve a Cserhátban néhány helyen. A térkép alapján kijelenthető, hogy a főbb nógrádi közlekedési útvonalakon, illetve városainkban (a peremkerületek kivételével) és nagyobb településeinken lényegében mindenhol jó lefedettséggel bírnak a mobilhálózatok.

Összehasonlításunk alapján úgy tűnik, hogy a lefedettség összességében Nógrád megyében is tovább javult az egy, illetve másfél évvel ezelőtti adatokhoz képest. Meg kell ugyanakkor jegyezni azt is, hogy a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone hálózatainak 4G szolgáltatási lefedettségében jelentős különbségek is kirajzolódnak az OpenSignal térképén.

 

MTI nyomán / Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)