Játszóterek épülnek és újulnak meg Salgótarjánban, két helyszínen szabadtéri fitnesz park is lesz

Kilenc játszótér korszerűsítésére, további nyolc helyszínen új játszóterek kialakítására, illetve kettő szabadtéri fitnesz park létesítésére pályázik Salgótarján önkormányzata. Százhúszmillió forint támogatást kívánnak lehívni a beruházásokra.

A projektben kilenc játszóteret korszerűsítenének. Ezek a Déryné úti, a vásártéri, a Szerpentin úti, a Hársfa úti, a Tóth Ferenc utcai, két Pécskő úti, a Gorkij-körúti és az eresztvényi. Nyolc helyszínen új játszóteret építenek: a Báthori úton, Eperjes-telepen, Somoskőben, Károlyin, Baglyasalján, a Tóstrandon, az Acélgyári úton és a Csokonai úton. Szabadtéri fitnesz parkot az Acélgyári úton és a Gorkij körúton alakítanak ki. A beruházások helyszíneit felvonultató térképünk a kapcsolódó közgyűlési előterjesztésben szereplő helyrajzi számok alapján készült. A térképen megjelölt helyszínek és a majdani kivitelezés pontos helye között egyes esetekben kisebb, jellemzően néhány tíz méteres elérés lehetséges.

 

A beruházásokra vonatkozó pályázat sikere gyakorlatilag borítékolható, hiszen a forrás már rendelkezésre áll, a támogatást pedig csak és kizárólag Salgótarján önkormányzata hívhatja le. Megkezdte ugyanis működését a Salgótarjáni Helyi Akciócsoport, amely 340 millió forint pályázati forrás odaítélésére hivatott. A “Salgótarjániak a salgótarjániakért avagy innovatív, fenntartható közösségfejlesztés salgótarjáni színtereken” című Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiában foglalt célok megvalósítására összesen 400 millió forint érkezett. Ebből 60 millió forintot fordítanak az akciócsoport négy éves működtetésére, 120 millió forintot a szóban forgó kulcsprojektre, a városi szervezetek és intézmények előtt pedig 220 millió forintnyi közösségfejlesztési támogatás igénybevételére nyílik majd lehetőség a későbbiekben. A 120 millió forintos kulcsprojektre a kiírás szerint csak a salgótarjáni önkormányzat adhatott be pályázatot. A támogatást – ahogyan a többi, Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként megvalósuló salgótarjáni fejlesztésnél, úgy itt is – az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A fentieken túl megújul majd a Pécskő és a Meredek utak által közrezárt játszótér is, az itteni beruházás a játszóház kialakítására irányuló projekthez kapcsolódik majd.

 

3100.hu Fotó: A zeneiskola mögötti játszótér