Járdaépítéshez lopott követ a vasúti pályatestből egy mohorai férfi

Közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény és rongálás vétsége miatt emeltek vádat egy 35 éves mohorai férfival szemben, aki megbontotta a vasúti pályatestet, majd a zúzott követ járdájába építette – közölte a 3100.hu-val Bóna Gyula megyei főügyész.

A vádlottnak tavaly májusban zúzott kőre volt szüksége a járdaépítéshez, ezért a Balassagyarmat és Mohora közötti pályán, 21 méter hosszon megbontotta a vasúti ágyazatot és az azt alátámasztó aláépítményt. A férfi mintegy öt köbméter zúzott követ termelt ki ilyen formában, amit aztán beépített a háza melletti térkövezett járda alapjába.

A vádlott ezzel 270 ezer forintos kárt okozott, emellett pedig a vasúttal közlekedőket is veszélynek tette ki.

Cselekménye miatt ugyanis a vasúti töltés és a sínpár stabilitása is megbomlott, így fennállt az ott közlekedő szerelvények kisiklásának veszélye. A vasúttársaságnak a helyreállításig ezért sebességkorlátozást kellett elrendelnie az érintett szakaszon.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására, valamint az ellopott zúzott kő értékének megfelelő összeg elkobzására tett indítványt. Az ügyészség továbbá a több mint 360 ezer forintos bűnügyi költség megtérítésére is kötelezné a férfit.

 

Fotók: A helyszínelés felvételei (Fotók: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)