Börtön várhat a notórius ittas vezetőre, akit egy szolgálaton kívüli rendőr buktatott le Salgótarjánban

Szolgálaton kívüli rendőr buktatott le egy notórius ittas vezetőt, akire szabadságvesztés és végleges hatályú járművezetéstől eltiltás várhat – közölte Bóna Gyula megyei főügyész.

A 66 éves sofőrt idén januárban igazoltatták Salgótarjánban, miután egy szolgálaton kívüli rendőr felfigyelt a gépkocsit vezető férfire, akiről tudta, hogy el van tiltva a vezetéstől. Az ellenőrzés során a hatóság munkatársai megállapították, hogy a férfi jogosítvány nélkül, és két, vele szemben korábban kiszabott járművezetéstől eltiltás hatálya alatt vezette autóját, ráadásul ittasan.

A sofőrt eddig háromszor ítélték el ittas vezetésért, utolsó jogerős büntetése nyolc hónap, végrehajtásában kétévi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés és négy év járművezetéstől eltiltás volt 2019 májusában. Ráadásul, azóta első fokon, nem jogerősen kapott már tíz hónap fogházbüntetést, nyolc év közúti járművezetéstől és egy év közügyektől eltiltást egy újabb ittas vezetése miatt. Mivel az eddigi szankciók nem tartották vissza a férfit, az ügyészség újra végrehajtandó szabadságvesztésre, közügyektől eltiltásra, valamint a járművezetéstől való immár végleges eltiltásra tett indítványt. Az ügyben a Salgótarjáni Járásbíróság hoz ítéletet.

Az ittas vezetések számával kapcsolatban Deák Bertold, a Nógrád Megyei Főügyészség sajtószóvivője elmondta: az ittas vezetés miatti vádemelések száma – bizonyára a járvány miatti korlátozásoknak is köszönhetően – Salgótarjánban csökkent: idén eddig 25 ilyen vádemelés történt, míg a tavalyi év azonos időszakában több mint 40. Az ittas vezetéssel kapcsolatos ügyek aránya azonban az összes vádemeléshez képest nem változott, az ügyészség vádemelései közül az idei évben is mintegy 35%-ot tesz ki ezen bűncselekmény.

 

Kiemelt fotónk illusztráció!