Ittas és bódult is lehetett a Füleki úti gázoló

Mint arról korábban már beszámoltunk: a Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványa alapján a bíróság elrendelte annak a 22 éves férfinek az előzetes letartóztatását, aki a Füleki úti járdára felhajtva halálra gázolt egy nőt. A Nógrád Megyei Főügyészség most további részleteket közölt a tragédia körülményeiről.

A 22 éves férfi 2017. december 23-án vendégségbe érkezett Mátraverebélybe, ahol az eddigi adatok szerint nagy mennyiségű szeszes italt, valamint kábítószert és más bódító hatású anyagot is fogyasztott, majd ismerőseit elkísérte Salgótarjánba, beteglátogatóba.

Autóval érkeztek a megyeszékhelyre, ahol a gépkocsi tulajdonosa a kórház bejáratával szembeni utcában parkolt le. Mivel tartott attól, hogy az ittas állapotban lévő gyanúsítottat a kórház biztonsági személyzete nem engedi be, ezért a kulcsot a személygépkocsiban hagyta, hogy a gyanúsított és a tulajdonos testvére az autóban melegedni tudjanak. Várakozásuk közben először a testvér ült a vezető ülésben, azonban az autóból rövid időre kiszállt. A vezetői engedéllyel nem rendelkező gyanúsított ezalatt átmászott a vezetőoldali ülésbe és elindította a gépkocsit.

Néhány méter után elérte a Füleki utat, melyre balra kanyarodott, de az autót nem tudta az úttesten tartani, felhajtott a jobb oldali járdára, ahol éppen egy család gyalogolt. A gépkocsit észlelve az apa és a lánya el tudott ugrani előle, azonban az édesanyát a jármű elütötte. A gyanúsított ekkor kiugrott a megálló autóból, és a helyszínről futva elmenekült. Az elgázolt nő újraélesztését a mentők a helyszínen megkezdték, majd beszállították a közeli kórházba, ahol azonban rövid idő múlva elhunyt.

A gyanúsítottat a Salgótarjáni Rendőrkapitányság járőrei röviddel a cselekmény után a távolsági buszmegálló közelében fogták el. A 22 éves férfi cselekménye ekkor jármű önkényes elvétele bűntettének; halálos közúti baleset gondatlan okozása vétségének; valamint segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette megállapítására volt alkalmas; de a szakvélemények elkészülte után a minősítés halált okozó ittas és bódult járművezetés bűntettére is változhat.

A gyanúsított előzetes letartóztatására az ügyészség elsősorban az elrejtőzés veszélye miatt tett indítványt, ugyanis a férfi már a helyszínről is elmenekült, továbbá a terhére rótt bűncselekmények kiemelkedő tárgyi súlya miatt a várható büntetése nagyságára figyelemmel is valószínűsíthető szökésének veszélye. A Balassagyarmati Járásbíróság nyomozási bírája – az ügyészi indítványnak helyt adva – elrendelte a férfi előzetes letartóztatását.

 

(Kiemelt fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)