“Itt van az otthonunk, itt van a jövőnk!” – 17 fiatallal kötöttek támogatási szerződést

A salgótarjáni ösztöndíjprogram történetében egy adott éven belül ilyen magas számú támogatási szerződést még nem kötöttek meg a felsőfokú tanulmányokat folytató helyi hallgatók, az önkormányzat és a fiatalok majdani foglalkoztatását vállaló helyi cégek, intézmények.

 

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere a szerződések aláírását megelőző köszöntőjében abbeli reményét fejezte ki, hogy amennyire Salgótarjánnak fontosak a fiatalok, nekik is annyira fontos lesz majd a város.

A szemléletváltással, a rendszerváltás utáni szocializációval, lehet ti már másként látjátok a várost, az országot és a jövőt, mint mi, idősebbek. Reméljük, hogy meg tudjátok majd újítani, frissíteni a város életét. Azt gondoljuk, hogy ti – most tizenheten – akik tanulmányaitok befejezését követően diplomás fiatalként tértek vissza a városba, tudásotokat a város javára fogjátok majd használni.

A polgármester hozzátette: öröm, de egyben felelősség is az ösztöndíj az önkormányzatnak, a hallgatóknak és családjaiknak is, hogy tanulmányaikat sikeresen és időben, jó tudással tudják majd befejezni. Fekete Zsolt megköszönte az érintett cégeknek és intézményeknek, hogy vállalták a fiatalok majdani foglalkoztatását és azt is, hogy “előre gondolkodnak”. Zárásként úgy fogalmazott:

Ünnep ez a mai nap minden értelemben. Ünnepeljük a fiatalokat, a fiatalos tudást, továbbá várjuk, hogy ez az új tudás hogyan tudja majd városunkat megújítani, egy új nézőpont szerint.

 

3100.hu Fotó: Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere, Keresztesi Viktória, a Pécsi Tudományegyetem Zalaegerszegi Képzési Központja Egészségtudományi Karának gyógytornász hallgatója, és támogatója a Szent Lázár Megyei Kórház gazdasági igazgatója, Kaszás Erika
3100.hu Fotó: Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere, Keresztesi Viktória, a Pécsi Tudományegyetem Zalaegerszegi Képzési Központja Egészségtudományi Karának gyógytornász hallgatója, és támogatója a Szent Lázár Megyei Kórház gazdasági igazgatója, Kaszás Erika

 

A most szerződést kötöttek között majdani természetvédelmi mérnököt, műszaki menedzsereket, jogászt, tájrendező és kertépítő mérnököt, óvodapedagógusokat, tanár és gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanárt, történelem-magyar szakos tanárt, gépészmérnököt, angol nyelv és kultúra valamint magyar nyelv tanárt, gyógytornászt, orvost, szociálpedagógusokat, közgazdászt, valamint kommunikációs szakembert találunk. A felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók foglalkoztatását a következő szervezetek vállalták:

 • Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft.
 • Mitsuba Automotive Systems of Európa Autóalkatrész Gyártó Kft.
 • Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
 • Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft.
 • Salgótarjáni Összevont Óvoda
 • Salgótarjáni Tankerületi Központ
 • Salgglas Zrt.
 • Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskola
 • Szent Lázár Megyei Kórház
 • Salgótarján és Térsége Egészségügyi-Szociális Központja
 • Eresztvény Tour Kft. (a Hotel Salgó működtetője)
 • Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft.

 

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése 2013-ban alapította meg az “Itt van az otthonunk, itt van a jövőnk!” ösztöndíjat. Az ösztöndíj keretében az önkormányzat pénzbeli támogatást nyújt azon fiatalok számára, akik vállalják, hogy felsőfokú tanulmányaik befejezését követően salgótarjáni székhelyű, vagy telephelyű munkáltatóval foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesítenek. Az ösztöndíj pályázat útján nyerhető el, összege havonta 50 ezer forint (félévente 5 hónapra) a képzési- és kimeneti követelményekben meghatározott képzési időtartam alatt.

 

A Mitsuba Automotive Systems of Europe Autóalkatrész Gyártó Kft. két fiatallal is szerződést kötött. Ők projektmenedzserként helyezkedhetnek el majd a cégnél – mondta el kérdésünkre Ferencziné Klonka Júlia. A salgótarjáni Ipari Parkban található cég személyzeti és adminisztrációs vezetője kiemelte: kifejezetten erre a szakterületre kerestek most fiatalokat, akik majd náluk dolgoznak, hiszen a Mitsuba gyárában folyamatosan indulnak új projektek és az új termékek gyártása, ezért kiemelt szándék ennek a területnek az erősítése.

A Mitsuba hosszú távra gondolkodik Salgótarjánban, így ez egy kiváló lehetőség arra, hogy a városé mellett a cég jövőjét is építsük tehetséges és ambiciózus fiatalemberekkel. Sajnos a munkaerőhiány általánosnak mondható minden szegmensben, de talán a legnagyobb probléma jelenleg a szakemberek, a kvalifikált munkaerő megtalálása. Éppen ezért saját belső képzési rendszerrel is dolgozunk. Sok fiatal olyan részlegen dolgozik cégünknél, amely plusz, esetleg specifikus szaktudást igényel. Őket például alkalmanként Japánba, az anyagcéghez küldjük ki tréningekre. A 24. óra után vagyunk a munkaerőhiány kérdésében, így mi is folyamatosan dolgozunk azon, hogy egyrészt képezzük a belső állományunkat, másrészt pedig keressük azokat a fiatalokat, akikkel a jövőt építhetjük, ők pedig nálunk építik a saját jövőjüket

– mondta el kérdésünkre Ferencziné Klonka Júlia.

 

3100.hu Fotó: A 2017-es “Itt van az otthonunk, itt van a jövőnk!” ösztöndíj-pályázatban résztvevő fiatalok, az önkormányzat és a majdani foglalkoztatók