ITM: a közös gazdasági hagyományokra és erőforrásokra alapozva indulhat lendületes fejlődés Északkelet-Magyarországon

Hat megye és megyei jogú városaik helyzetbe hozását összetett kormányzati intézkedéscsomag és összehangolt fejlesztések szolgálják majd, mindezek révén egy magasabb hozzáadott értéket teremtő innovációs ökoszisztéma szilárdul meg az országrészben – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos a zóna Irányító Bizottságának első ülésén.

Az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna létrehozásának célja Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék országhatárokon átnyúló hatású, átfogó fejlesztése. A gazdaságfejlesztés fókuszában a zóna húzóágazatai, a jármű- és gépipar, a vegyipar, műanyag- és gumiipar, az egészségipar, az elektronika és IT, a mezőgazdaság és a ráépülő feldolgozóipar, a turizmus állnak – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében.

Palkovics László a hétfőn Miskolcon megrendezett eseményen kifejtette: az északkeleti zónában országos viszonylatban is kiemelkedően teljesít a feldolgozóipar, itt a legmagasabb a kutatás-fejlesztési ráfordítások mértéke a többi között a villamos gépek, berendezések, a vegyi anyagok és termékek, a gyógyszerek és orvosi eszközök gyártásában.

Az ülésen részt vett Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere és Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is. A tervezési folyamatban a megyei közgyűlés elnöke mellett részt vesznek Balla Mihály, Becsó Károly és Becsó Zsolt országgyűlési képviselők is.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Miskolci Egyetem Kuratóriumának elnökeként elmondta: 2020-ban minden eddiginél jobban érvényesül, hogy másképp kell gondolkodnunk, hogy újra kell gondolnunk a kereteket, kreativitásra és együttműködésre van szükségünk. Az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna ennek a “másképp gondolkodásnak” a példája – tette hozzá.

A minisztériumi közölte: az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna a stratégiai jövőkép szerint a jármű- és gépipar, vegyipar és más tradicionális ágazatok által hajtva dinamikus, fenntartható fejlődési pályán halad. Innovációs ökoszisztémája és megfelelő infrastruktúrahálózata versenyképes kínálatot biztosít a magas hozzáadott értéket teremtő befektetők számára a gazdasági és társadalmi felzárkózás jegyében – olvasható az ITM összefoglalójában.

 

ITM Kommunikáció nyomán / Kiemelt fotó: A z Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna Irányító Bizottságának első ülése Miskolcon, 2020. október 5-én (Fotó: ITM)