Ismét van salgótarjáni torta az ország legjobbjai között

Az országtorta verseny mellett idén az “Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás hivatalos tortáját is kiválasztják, a salgótarjáni G&D Kézműves Cukrászda ezúttal utóbbi kiírásban került be a döntős alkotások közé Kikelet fantázianevű tortájukkal.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén jubileumi, tizenötödik alkalommal hirdette meg a “Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A testület közölte: idén az Egy a Természettel Nonprofit Kft. támogatásával emellett meghirdették a “Magyarország Tortája” verseny alkategóriájaként az “Egy a Természettel” versenyt is, melynek győztese lesz a Vadászati és Természeti Világkiállítás Magyarország 2021 hivatalos tortája.

A salgótarjáni G&D Kézműves Cukrászda korábban már kétszer is alkotott országtortát – a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás mogyorótortát és az Őrség Zöld Aranya tortát –, a testület szerdai közlése szerint ezúttal a világkiállítás tortája címre esélyesek között találjuk őket. A Kikelet fantázianevű tortát Póti Éva és Rubint Regina alkották meg, mindketten évek óta a salgótarjáni cukrászat munkatársai – tudtuk meg a cukrászat egyik tulajdonosától. Szó Gellért kiemelte: örömmel és egyben büszkeséggel tölti el munkatársainak eredménye.

Rubint Regina a 3100.hu kérdésére a cég Mátraterenyén működő telephelyén elmondta: három éve dolgozik a cukrászatnál, de ezt megelőzően két évet már itt volt cukrász tanuló. Elvarázsolta a francia cukrász vonal, a salgótarjáni Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola elvégzését követően pedig megkapta a lehetőséget arra, hogy itt dolgozhasson, azóta pedig folyamatosan fejlődni tud a szakmájában – tette hozzá.

3100.hu Fotó: Rubint Regina a G&D Kézműves Cukrászda mátraterenyei cukrászatában
3100.hu Fotó: Rubint Regina a G&D Kézműves Cukrászda mátraterenyei cukrászatában

A kiírás szerint áfonya, gesztenye, csipkebogyó, mogyoró vagy bodza voltak azok az alapanyagok, melyekből legalább egyet fel kellett használni, ők a mogyoró mellett döntöttek. A felhasználásra javasolt további alapanyagok között megjelent a homoktövis, a málna és a szeder, a szamóca és a berkenye, de pálinkát vagy minőségi magyar borokat, szarvasgombát vagy vargányát, kakukkfüvet, fenyőmagot, mézet, kamillát, turbolyát és citromfüvet is ajánlottak opcióként a kiírók. A G&D Kézműves Cukrászda munkatársai ezekből kakukkfüvet és szedret társítottak a mogyoróhoz.

A Kikelet fantázianév véleményünk szerin újdonságot és erőt sugároz, ezt szerettük volna kifejezni. A torta lényegében egy mogyoró mousse, szeder betéttel, továbbá egy ropogós, mogyorós-kakukfüves elemmel – tudtuk meg Rubint Reginától.

A folytatásban a zsűri előtt kell majd elkészíteniük a tortákat a döntősöknek. Ahogyan az országtorta, úgy a világkiállítás tortája esetében is öt torta kreációt választottak be a legjobbak közé. A verseny győztesét Magyarország Tortájával egyidejűleg, augusztus elején ismerheti majd meg a nagyközönség, és augusztus 20-tól lehet megkóstolni az ország számos cukrászdájában.

 

Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete nyomán / Kiemelt fotó: A Kikelet torta (Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete)