Ismét új autóbuszok állnak forgalomba Nógrád megyében

Tovább fiatalodik Nógrád megye járműállománya, ezúttal nyolc darab Credo Econell 12 típusú, szóló autóbusz kezdi meg szolgálatát. Az új járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. idén év elején írt ki közbeszerzési eljárást. A kiemelkedő nagyságrendű fejlesztés keretében három autóbuszgyártó szállítja a több mint 500 környezetkímélő, dízelüzemű járművet a Volánbusznak 2022 elejéig, az új buszokkal országszerte találkozhatnak majd az utasok. A közlekedési társaság kiemelt célja továbbra is a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények minél magasabb szintű kiszolgálása és a szolgáltatási színvonal emelése.

A most beszerzett több mint félezer autóbuszból elsőként a Kravtex Kft. kezdi meg az új járművek szállítását: az első 150 darab Credo Econell 12 típusú, szóló, alacsony belépésű jármű már a nyár végéig megkezdi a szolgálatát; a buszok – Pest megye kivételével – országszerte forgalomba állnak.

A modern járművekkel utasaink többségében a Bercel-Balassagyarmat, Rétság-Balassagyarmat-Salgótarján, Bercel-Balassagyarmat, Mohora-Bercel-Rétság, Rétság-Romhány-Balassagyarmat, Romhány-Nógrádkövesd-Galgaguta, Hollókő-Szécsény-Balassagyarmat, Rimóc-Szécsény, Szente-Romhány-Balassagyarmat, Ipolyvece-Balassagyarmat, Bercel-Bér-Balassagyarmat, Herecsény-Balassagyarmat autóbuszvonalakon találkozhatnak majd.

A 75 utas szállítására alkalmas autóbuszok légkondicionáltak, rendelkeznek elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként USB-csatlakozóval. A járműveket a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO6 előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

Nyugat-Nógrád újabb, a közösségi közlekedés szempontjából fontos fejlesztés részese Magyarország Kormánya és a Volánbusz jóvoltából – fogalmazott az átadón Balla Mihály országgyűlési képviselő.

Nagy öröm ez mindannyiunk számára, hiszen a falvaink és városaink közötti közösségi közlekedés a legmodernebb autóbuszokkal fog zajlani. A diákok és a munkába járók a 21. századi követelményeknek megfelelő körülmények között utazhatnak majd a 8 darab akadálymentesített, és klímával is ellátott Credo Econell 12 típusú buszokkal. Köszönet mindenkinek, aki tett azért, hogy térségünk újabb fejlesztésben vehetett részt – mondta Balla Mihály.

Dr. Becsó Károly országgyűlési képviselő kiemelte: épülnek, szépülnek Nógrád megye települései, iskolái, óvodái, közösségi terei és az utak is megújulnak. Hozzátette: szerencsére a közlekedési infrastruktúrán túl már megvan az erő és az elhatározás a közösségi közlekedés fejlesztése kapcsán is.

Pár héttel ezelőtt hat csuklós buszt, most pedig nyolc új járművet tudtunk forgalomba állítani. Biztos vagyok benne, hogy a Nógrád megyei polgárok élvezni fogják a kényelmét ezeknek az új buszoknak, amik légkondicionáltak és mindenféle kényelmi berendezéssel felszereltek – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő, választókerületi elnök hozzátette: Salgótarjában a legutóbb bemutatott hat autóbuszt az eddigi visszajelzések alapján örömmel fogadták a szolgáltatást igénybe vevő polgárok, és azt gondolja ez így lesz a most bemutatott nyolc jármű esetében is. Bízom benne, hogy rövid időn belül ismét hasonló bejelentésekre kerülhet majd ismét sor – tette hozzá.

A megye helyközi közlekedését a társaság folyamatosan fejleszti, aminek köszönhetően 2018 óta a most érkező járművekkel együtt összesen már 31 darab új autóbusz kezdte és kezdi meg szolgálatát a térségben – olvasható a Volánbusz Zrt. közleményében. A tájékoztatás szerint emellett folyamatosan zajlik a menetrend utazási igényeknek megfelelő, vasúti szolgáltatásokkal összehangolt fejlesztése is. Emlékeztetnek rá: Salgótarjánból is új járatot indítottak a Balatonhoz, amely a nyári tanszünetben csütörtöki, pénteki, szombati és vasárnapi napokon közlekedik a 21-es főúton át Bátonyterenye (Kisterenye) és Pásztó, bejárati út érintésével Siófokon át Balatonlellére (és vissza).

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke kifejtette: a buszok – alacsony szén-dioxid kibocsátásuknak köszönhetően – remekül illeszkednek a Zöld Nógrád koncepcióba is, hiszen Nógrád a “legerdősültebb megye”; az idelátogató turisták csodálatos természeti környezetben olyan levegőt szívhatnak, amilyen nem sok helyen van az országban.

Huszár Péter, Balassagyarmat alpolgármestere emlékeztetett rá: Balassagyarmaton új autóbusz-állomás épült és modern buszvárók létesültek a városban. Ezekhez hasonlóan az új helyközi autóbuszok is a jövőbe mutatnak – tette hozzá.

Az elmúlt évek legnagyobb volumenű egyidejű autóbusz-beszerzése zajlik idén, aminek eredményeként rövid időn belül már másodszor jelenhetjük be a megyében élőknek új járművek érkezését – hívta fel a figyelmet Kameniczky Ákos, a Volánbusz forgalmi és kereskedelmi főigazgatója.

Júniusban összesen hat darab MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós járművet állítottunk forgalomba Nógrád megye útjain, ezeket most újabb nyolc környezetkímélő, kényelmes és korszerű jármű követi. A Credo Econell 12 típusú autóbuszoknak köszönhetően a térségben közlekedő helyközi járműállományon belül a szóló kivitelűek 4,37 százaléka újul meg, a teljes állomány átlagéletkora 13,02 évről 11,91 évre csökken. A korszerűsítéssel éves szinten csaknem 2 millió utas számára biztosítunk még kényelmesebb utazást – ismertette Kameniczky Ákos.

 

Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatóság nyomán / Fotók: Ismét új autóbuszok állnak forgalomba Nógrád megyében (Fotók: Volánbusz Zrt.)