Ismét megemelkedett a salgótarjáni levegőben a szálló por koncentrációja

Talajmenti pára és füst szerda reggel Salgótarjánban (Fotó: MTI/Komka Péter)

Néhány helyen tovább nőtt a szálló por miatti légszennyezettség; északkeleten három településen veszélyes a levegőminőség. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden frissített térképe alapján Sajószentpéter, Kazincbarcika és Putnok levegőjét minősítették veszélyesnek a szálló por magas koncentrációja miatt. Miskolcon, Ajkán és Salgótarjánban egészségtelen a levegő; további kilenc település levegőjét kifogásoltnak minősítették a levegőhigiénés index alapján.

Az NNK közleményében kiemelte: veszélyes levegőminőség esetén a gyermekek, a várandós kismamák, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban tartózkodást. A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak, így azt javasolják, hogy kedvezőtlen levegőminőség esetén mindig legyen náluk a készenléti gyógyszerük (például inhalátor).

Az NNK azt írta: az országos meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban nem várható jelentős javulás. A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

 

MTI nyomán / Kiemelt archív fotó: Talajmenti pára és füst Salgótarjánban (Fotó: MTI/Komka Péter)