Ismét kifogásolt a levegőminőség Salgótarjánban

Továbbra is többfelé rossz a levegő a magas szállópor-tartalom miatt az országban. A tisztifőorvos vasárnap Facebook oldalán azt írta: Kecskeméten egészségtelen, további kilenc településen – köztük Salgótarjánban – pedig kifogásolt a levegő minősége a levegőhigiénés index alapján.

Kiemelték azt is, hogy a meteorológia előrejelzés alapján számíthatunk a levegőminőség romlására a következő napokban.

Jellemzően borult, ködös idő várható a január 13-mal kezdődő héten, néhol havazás is lehet. Emellett hidegre kell számítani, többfelé napközben is fagypont körül alakul a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez. Legalább péntekig túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös időre lehet számítani.

Salgótarjánban pénteken napi átlagban a szmogriadó tájékoztatási fokozatának felén, szombaton már 80 százalékán, vasárnap a kettő közötti értéken, de utóbbihoz közelebb állt a levegőben a szálló por koncentrációja. A legmagasabb szálló por koncentrációt szombaton délelőtt, szombaton este és vasárnap este regisztrálta az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat a salgótarjáni, Vasvári Pál úti mérőállomáson. Az már többször felmerült a közelmúltban (legutóbb a 2017 év eleji, többnapos szmoghelyzet idején), hogy a mérőállomás áthelyezésével reálisabb képet lehetne kapni a város tényleges légszennyezettségéről.

Kedvezőtlen levegőminőség esetére azt ajánlják: az emberek ne fűtsenek nem megfelelő tüzelőanyagokkal, kevesebbet sétáljanak forgalmasabb utak mentén csúcsidőszak idején, kültéri sportolásra pedig válasszák a kevésbé szennyezett területeket.

 

Szmogriadó kisokos

Szmogriadó tájékoztatási fokozatát akkor rendelik el, ha a szálló por átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladja a köbméterenkénti 75 mikrogrammos küszöbértéket. Ilyen esetben jellemzően “önkéntes és önkorlátozó intézkedésekre” kérik fel a lakosságot és az üzemi légszennyezőket. Ezen “kérések” között említhető a 0, 1, 2 vagy 3 környezetvédelmi osztályba sorolt gépjárművek használatának szüneteltetése, lehetőség szerint a tömegközlekedés használata, a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának mérséklése, vagy a halasztható építési, bontási munkák szüneteltetése.

A szmogriadó riasztási fokozatát akkor kell elrendelni, ha a szálló por átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladja a köbméterenkénti 100 mikrogrammos küszöbértéket. Ilyenkor építési vagy bontási munkálatok már csak akkor végezhetőek, ha azzal veszélyhelyzetet kell elhárítani; a légszennyező pontforrások üzemeltetőinek más üzemmódra kell átállnia, illetve a szmoghelyzeti felkészülési tervükben foglaltak szerint csökkenteni kell a kibocsátásukat; fokozottan ellenőrzik a porképző anyagok szállítására vonatkozó előírások betartását, ahogyan az avar és a kerti hulladékok égetésének tilalmát is. Az önkéntes alapú kérések természetesen itt is megjelennek.

 

Kiemelt archív fotó: Talajmenti pára és füst a Beszterce-lakótelepnél (Fotó: MTI/Komka Péter)