Ismét Havasi szürkebegy telel Salgó várában

Havasi szürkebegy Salgó várában (Forrás: Medves-fennsík | Facebook)

Salgó várában most már mondhatni rendszeresen, minden télen megjelennek a Havasi szürkebegyek. A madarak jelenlétére Medves-fennsík közösségi oldala hívta fel a figyelmet.

A Havasi szürkebegy a magashegységek sziklás területein költő, meglehetősen bizalmas madarunk, mely akár 1-2 méterre is bevárja az embert. A nyári időszakban rovarokkal, pókokkal, férgekkel táplálkozik, télen apró gyommagvakat, terméseket fogyaszt. Vonuló, ősszel költőhelyéhez képest alacsonyabban fekvő, de ahhoz hasonló területekre húzódik. Nálunk az ősz második felétől fordul elő kőfejtőkben, meredek bányafalakon, várromoknál, de településeken is feltűnhet kisebb csapatokban, néha magányosan – foglalja össze a tudnivalókat a fajról az MME.

Hazai előfordulását tekintve “rendszeres vendégként” tartjuk számon, jellemzően november és március hónapokban. A környéken a korábbi években a salgói mellett a somoskői várban is többször megfigyelték már, illetve arról vannak információk, hogy az itt telelő példányok a két vár között is ingázni szoktak.

 

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2015) Magyarország madarai: Havasi szürkebegy nyomán

Kiemelt fotó: Havasi szürkebegy Salgó várában (Forrás: Medves-fennsík | Facebook)