Ismét harmadfokú az árvízvédelmi készültség Ipolytarnócon

Helyi lakosok az áradó Ipoly folyó mellett Ipolytarnócon (MTI Fotó: Komka Péter)

 

A szüntelen esőzés az Ipoly vízszintjének emelkedését okozza, így Nógrád megyében már több helyszínen is árvízvédelmi készültséget rendeltek el – közölte a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

Tegnap délután fél hatra ismét elérte az Ipoly vízszintje a 350 centimétert Ipolytarnócnál, ezért a múlt hét szerdai harmadfokú készültség elrendeléséhez hasonlóan ismét emellett döntöttek.

Múlt hét kedden és szerdán a település önkormányzata, valamint a Palóc Mentőcsoport tagjai: a Karancs Speciális Mentőszolgálat, az Ipoly-völgyi Különleges Mentők és a Karancs Természetjáró és Védő Egyesület a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség irányításával mintegy ezernyolcszáz homokzsákot töltött meg és rendezett védőgátba a megelőző védekezési munkálatok részeként, ezek továbbra is a helyszínen vannak és ellátják a házak védelmét. A homokzsákok a veszélyeztetett területen kilenc ingatlant védenek az Ipoly folyó esetleges áradásától. Amennyiben a vízszint tovább emelkedik, az ipolytarnóci Rákóczi úton hét, a Dankó úton pedig két családi ház lesz érintett, ezekben összesen huszonhárom ember él. Számukra az önkormányzat már előkészítette a befogadó melegedőhelyet, amennyiben szükség lenne rá. A Dankó úton álló egyik családi ház lakója tegnap délután rokonokhoz költözött az ár levonulásának idejéig.

 

A megáradt Ipoly folyó által elöntött Rákóczi utca Ipolytarnócon (MTI Fotó: Komka Péter)
A megáradt Ipoly folyó által elöntött Rákóczi utca Ipolytarnócon (MTI Fotó: Komka Péter)

 

Jelenleg védekezésre még nincs szükség, azonban folyamatos figyelőszolgálatot tart fenn a Karancs Speciális Mentőszolgálat. A legfrissebb adatok alapján úgy tűnik, hogy a vízszint emelkedése megállt, ma délig 380 centiméter körül stagnált. A múlt héten mért legmagasabb vízállás 402 centiméter volt. A mindenkor regisztrált legmagasabb érték az ipolytarnóci vízmércénél 2010. június 4-én, 432 centiméter volt.

 

Kiemelt fotó: Helyi lakosok az áradó Ipoly folyó mellett Ipolytarnócon (MTI Fotó: Komka Péter)