Ismét elérte célját a Medvesi Fotós Maraton

Fotósok és páncélos lovagok Salgó várában (Fotó: Bakos Eszter Mirtusz)

Bár a koronavírus-járvány a Medvesi Fotós Maraton megrendezését is bizonytalanná tette, végül mintegy 250 amatőr és profi fotós részvételével összességében ismét sikeres volt a medvesi táj népszerűsítésére hivatott szövetség. Ebben a kézfogásban a szervezők biztosították a feltételeket a több esetben is csak a program apropóján felkínált fotózási lehetőségekkel, a résztvevőktől pedig azt kérik, hogy az itt készült felvételeikkel hívják fel környezetük figyelmét erre az emlékekben ipari térségként élő, de egyedi, karakteres és értékekkel teli tájra.

Drexler Szilárd főszervező közölte: a visszajelzések alapján az ötödik Medvesi Fotós Maratont sikeresnek lehet értékelni, bár az időjárást tekintve vasárnap hajnalra némileg elpártolt a szerencse a rendezvény mellől.

Mint minden rendezvénynél, mi is látjuk, hogy mely pontokon szükséges még előre lépnünk. Az erre vonatkozó eddigi jelzéseket köszönjük és a továbbiakban is várjuk a fotósok véleményét. Összességében azonban véleményem szerint gördülékeny programon vagyunk túl. Köszönhető ez annak a közel harminc szervezőnek és közreműködőnek is, akik többsége már sokadik alkalommal segítette a lebonyolítást – ismertette Drexler Szilárd

Fotósok és modellek a Kis-Salgó (Boszorkány-kő) csúcsán, Hajas Tamás legjobb pénteki werkfotónak választott felvételén (Fotó: Hajas Tamás)
Fotósok és modellek a Kis-Salgó (Boszorkány-kő) csúcsán, Hajas Tamás legjobb pénteki werkfotónak
választott felvételén (Fotó: Hajas Tamás)

A főszervező kiemelte: fontosak a visszatérő közösségek is; a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Csoport tagjai, a Börzsönyi Nehézgyalogosok páncélosai vagy például a modellek, akik mostanra mind úgy érkeznek, hogy tudják, mit kérnek és várnak majd el tőlük a résztvevők. “Azt gondolom, a névadó támogatónk, az OLYMPUS munkatársainak pozitív hozzáállásáért, közvetlenségükért és segítőkészségükért is nagy köszönetet mondhatok mindenki nevében” – mondta Drexler Szilárd, hozzátéve, hogy ezen túl persze még nagyon sok apró részlet volt szükséges ahhoz, hogy megrendezhették Közép-Európa idei legjelentősebb outdoor fotós eseményét a medvesi térségben.

Ismét közösen népszerűsítettük a Novohrad-Nógrád Geoparkot, a Medves vidékét, valamint a természet- és tájvédelem fontosságát – értékelt a főszervező.

A részvevőket hajnaltól kezdve éjszakába nyúlóan várták szervezett programok. Lehetőség nyílt modellfotózásra a salgóbányai Geocsodák Házában és a közeli erdőkben, hegycsúcsokon. A salgói erdőben világháborús életképek megörökítésére nyílt lehetőség, a várban páncélos lovagok álltak őrt. Napfelkelte és napnyugta túrák indultak a Medves-vidék több pontjára, a legjobb fotóhelyszínekre helyismerettel rendelkező vezetők kalauzolták a résztvevőket. Lehetőség volt fotózni madárlesből, valamint emelőkosárból is, 27 méter magasból, a fennsík közepéről. A salgóbányai Geocsodák Háza geoparki látogatóközpontban szakmai programok, termékbemutatók és tanácsadások kísérték a fotós maratont péntektől vasárnapig.

Medvesi Fotós Maraton 2020. (Aerial 4K cut) – Multicopter Hungary

Közép-Európa legnagyobb tájfotós rendezvénye / 2020. Október 9-11 Helyszín: Medves-fennsík, Salgóbánya, Eresztvény Copyright © https://www.facebook.com/multi…

Az esemény maga véget ért, de a programhoz idén is kapcsolódik fotópályázat: a maratonon készült legjobb felvételeket 2020. november 1-ig bezárólag várják a szervezők táj, emberek és élővilág témakörökben. Ennek fődíja az esemény névadó támogatója jóvoltából egy OLYMPUS E-M5III 1240 Kit (E-M5 Mark III váz, EZ-M1240PRO objektív, töltő, akkumulátor, napellenző) lesz. Ahogyan a korábbi négy eseményt követően már megszokottá vált: a legjobb alkotásokból ezúttal is fotókiállítás készül. A kiállított és díjazott képek szerzőit a szervezők 2020. november 8-ig értesítik majd.

 

Kiemelt fotó: Fotósok és páncélos lovagok Salgó várában – a felvételt a legjobb szombati werkfotónak választották (Fotó: Bakos Eszter Mirtusz)