Irodistái segítségével tartott újabb hulladékgyűjtési akciót a Magyar Közút Salgótarján határában

“Fordított napot” tartottak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Megyei Igazgatóságánál múlt csütörtökön, melynek keretében a vállalat irodai alkalmazottai megtapasztalhatták, milyen kint, a tűző napon dolgozni, ahogy azt a szakmunkások teszik nap, mint nap. A szellemi dolgozók ugyanis ezen a napon egy szemétszedési akcióban vettek részt, mely során a Salgótarjánt és Kazárt összekötő utat és környékét (is) igyekeztek megtisztítani.

Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád megyei igazgatója a 3100.hu-nak a helyszínen elmondta: az érintett területen leginkább különféle élelmiszercsomagolás-maradványok, illetve gyorséttermekből származó ételek csomagolásait találták meg. Hozzátette: a 2021-es évben a mostanin kívül már két alkalommal is szerveztek szemétszedési akciót. Áprilisban központi irányítással, egy héten keresztül gyűjtötték a hulladékot az utak melletti területeken, ekkor mintegy 80 köbméter szemetet szedtek össze munkatársaik. Májusban a Tour de Hongrie nógrádi útvonala mellett, mintegy 60-70 kilométeren gyűjtötték össze a szemetet, összesen mintegy 33 köbméternyit.

A közút megyei igazgatója szerint az egyik neuralgikus pont a Balassagyarmati üzemmérnökség területén, Hugyagon található. Egykor ugyanis a polgármester kijelölt egy helyszínt az út mellett, ahová egyszeri alkalommal kivihették a helyi lakosok a szemetet. Ez azonban később állandósult, így sok bejelentés érkezik innen a Hulladékradar alkalmazáson keresztül is. Most ezt a területet is megtisztítják, illetve a polgármester segítségével szeretnék elérni, hogy a jövőben senki se hordjon oda hulladékot.

Lehel Zoltán elmondása szerint az illegális hulladéklerakás nem csak Nógrád megyében probléma, hanem az egész országban. A Közút évente 1-1,5 milliárd forintot költ arra, hogy összegyűjtsék az utak mentén lerakott szemetet, külön támogatást pedig erre a célra nem kapnak.

A gond az, hogy a hulladékgyűjtés más alapfeladatoktól veszi el az időt és az anyagi forrásokat egyaránt – emelte ki Lehel Zoltán.

 

3100.hu Fotók: A Magyar Közút Nonprofit Zrt. salgótarjáni irodai dolgozói szedik a szemetet a Salgótarján és Kazár közötti útszakaszon