Irodalom, kiállítás az őszi könyvtári napok salgótarjáni programsorozatában

Kiállítással, könyvbemutatóval, író-olvasó találkozóval is várják a látogatókat a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár által szervezett Országos Könyvtári Napok helyi rendezvényein; az intézmény többek között gyaloglást szervez a nők egészségéért, megemlékezik az aradi vártanúkra és “amnesztia hetet” hirdet azoknak az olvasóknak, akik nem vitték vissza időben a könyveket.

Molnár Éva igazgató a vasárnapig tartó programsorozat sajtótájékoztatóján hétfőn elmondta, hogy a rendezvények Salgótarjánban a Balassi Bálint Könyvtárban, a Beszterce-lakótelepi, a zagyvarónai és a Forgách-telepi fiókkönyvtárban zajlanak, de Nógrád megye több mint 90 könyvtára is csatlakozott az országos programhoz.

A Balassiban hétfőn kiállításmegnyitóval emlékeztek Iványi Ödönre, az intézmény egykori igazgatójára, majd a 2011-ben elhunyt Pál József író, költő, szerkesztő könyvtára ünnepélyes átvételére került sor, a köteteket a család ajánlotta fel az intézménynek. Kedden Líra-túrát szerveztek, a séta a városban találhatü neves irodalmi alkotók szobrait érintette, irodalmi betétekkel tarkítva.

A hétfőtől vasárnapig tartó programfolyamban bemutatják Barabás György: a földanya tojása – hímes toják mintáink őskori szimbolikája című könyvét, Debreceni Boglárka A belső tó című regényét és Füst Antal Losonc regénye című munkáját. Harmadik-negyedik osztályosokat vár író-olvasó találkozóra Beck Andrea írónő, találkozhatnak az érdeklődők Földesi Kornélia amatőr költővel, a nagycsaládok olvasási szokásairól Keszthelyi-Mangó Gabriella tart előadást. Kedden indult a Játék7, amelynek keretében minden nap kreatív feladatokkal, a meditációs mandalafestéstől közös mesealkotáson át családi kincseresésig várják a látogatókat.

Pénteken a megyei könyvtár tereit a Magyar Rákellenes Liga városi alapszervezetének adják át. Ekkor kerekasztal-beszélgetés lesz a finnországi népegészségügyi prevencióról, kihirdetik Az egészséges nő című fotópályázat eredményét, és kora délután figyelemfelkeltő séta indul zenés kísérettel a Fő térre. Szombaton öt kilométeres távon a nők egészségéért gyalogolnak a résztvevők Eresztvénybe, ahol majd az aradi vértanúkra is megemlékeznek a somoskői vár alatti emlékparkban, de a könyvtárban tematikus könyvkiállítást is megnyitnak “… tizenhárom ragyogó csillag felülről őrzi népedet” címmel. Vasárnap, a könyvtári napok 12. programsorozatának zárónapján tartják a korábban meghirdetetett irodalmi élménynapló díjátadó ünnepségét, a kicsik pedig a Vízipók, csodapók című interaktív meseelőadáson vehetnek részt az Óperenciás Bábszínház előadásában.

A kísérőrendezvények között lehetőséget adnak az olvasóknak, hogy válogassanak a selejtezett könyvekből, és arra is, hogy feltegyék szeretett idézeteiket, kedvenc könyvük címét a Bölcsességek falára, valamint jubileumi kiállítást nyitnak meg a Balassi Bálint Megyei Könyvtár új épületének 30 éves évfordulója alkalmából. Az intézmény jogelődje 1949-ben alakult, 1966-tól 1988-ig a művelődési házban működött, majd 1988. június 6-án adták át a Finta József építész tervei alapján készült “kultúrpalotát”.

 

Forrás: MTI