Ipoly Erdő Zrt.: óvatosabb léptekkel az erdőben!

Az erdők látogatása a jelenleg hatályos kijárási korlátozás értelmében nem tiltott; a turistautak, a parkerdők, az erdei tanösvények – amíg Magyarország Kormánya másként nem rendelkezik – továbbra is látogathatóak. Azonban kormányzati szinten is kiemelten kérik, aki csak teheti, maradjon otthon! A járványügyi intézkedések egyik leginkább hangsúlyozott pontja, hogy kerülni kell a csoportosulást, ami az erdőben, a kirándulások alkalmával is érvényes. Emellett egyéb, már korábban érvényes szabályok betartására is felhívja az erdőlátogatók figyelmét közleményében az Ipoly Erdő Zrt.

A Nógrád megye jelentős részén illetékes erdőgazdálkodó ismertetése szerint az elmúlt hétvégén tömegével érkeztek kirándulók, túrázók a kezelésükben lévő erdőterületekre, így a Börzsönybe, a Cserhátba vagy a Karancs-Medves vidékére.

A múlt szombaton és vasárnap tapasztalt helyzet miatt Nógrád község vezetése úgy döntött, bizonytalan ideig nem látogatható a település fölé magasodó vár. Varga Richárd polgármester ismertette: az elmúlt hétvégén naponta több mint százan keresték fel az erődítményt, ahol a mosdóban és a szűk feljárókban a nem kívánt találkozás elkerülhetetlen. A kialakult veszélyhelyzetben nem javasolt az ország különböző szegleteiből érkező vendégek fogadása – tette hozzá a településvezető. A döntést az önkormányzat a rendőrséggel, polgárőrséggel, háziorvosi szolgálattal és a Nógrád Várának Megmentéséért Alapítvánnyal közös egyeztetést követően, egyetértésben hozták meg, a polgármester a vár iránt érdeklődők megértését és türelmét kéri.

Ezt, amíg a járványügyi intézkedések nem tiltják, bárki megteheti. Az erdő nyitva áll, azonban az erdőlátogatás szabályai továbbra is érvényben vannak – emeli ki az Ipoly Erdő Zrt. A következőkre hívják fel a figyelmet.

  • Ahol behajtani tilos tábla áll, azt az erdei útszakaszt csak gyalog, lóval vagy kerékpárral szabad használni; autóval, motorral, quaddal és egyéb motoros járművel tilos.
  • Az erdőn munka, az utakon faanyagszállítás folyik, így fokozott óvatosságot kérnek. A figyelmeztető táblákkal jelzett szakaszokon ne, vagy csak körültekintéssel túrázzanak.
  • Az erdei rakodókon felhalmozott, elszállításra váró faanyag nem játszótéri eszköz; a máglyákra, sarangokra felmászni tilos, balesetveszélyes.
  • Az erdőben nem minden szabadnak látszó terület – rét, tisztás – parkoló. A tavaszi vegetációs időszakban a növények érzékeny fejlődési szakaszba érkeznek, ne tiporjuk le őket. A kijelölt, nyitva lévő parkolókat lehet használni.
  • Az erdő a vadon élő állatok természetes élőhelye, az ebek zavarhatják őket, kutyát csak pórázon szabad sétáltatni. Emellett a vadbetegségek egy része veszélyes a háziállatokra, így a kontaktust már csak emiatt is kerülni kell.
  • Az erdőben tűzet gyújtani csak az arra kijelölt helyen szabad (ha nincs tűzgyújtási tilalom).
  • Az erdei etikett egyik alapvető pontja, hogy nem szemetelünk az erdőben. Amit magunkkal hoztunk, azt vigyük is haza.

 

Zárva az erdészetek közjóléti létesítményei

A koronavírus-járvány elleni védekezés keretében, a kormány veszélyhelyzeti rendelkezéseivel összhangban az állami erdőgazdaságok is szüneteltetik az erdei kisvasutak, erdei szálláshelyek, erdészeti erdei iskolák működtetését, valamint átmenetileg bezárják a közjóléti turisztikai központokat, erdei múzeumokat és kiállításokat. Az intézkedés az Ipoly Erdő Zrt. létesítményeire is vonatkozik. Nem járnak a szerelvények a börzsönyi kisvasutakon, bezárt a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark, a Diósjenői Erdei Szabadidőpark, a Katalinpusztai Kirándulóközpont, valamint a Somoskői Kirándulóközpont és Vadaspark sem fogad látogatókat.

 

Kiemelt illusztráció: Túrázók a felvidéki Ajnácskő közelében (Fotó: Drexler Szilárd)