Iparjogvédelmi területen erősít a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) is részt vesz az Iparjogvédelmi Online Előértékelő Platform, más néven “InProTool” fejlesztésében, mely egy újabb, határon átnyúló együttműködés keretében valósul meg – tájékoztatta portálunkat a szervezet.

Mint közleményükben írják, Délkelet-Szlovákia és Északkelet-Magyarország a legszegényebb európai régiók közé tartozik, alacsony gazdasági teljesítménnyel és magas munkanélküliségi rátával, ez pedig különösen igaz Nógrád megyére. Itt az egyetemi háttér hiánya miatt még inkább probléma a vállalkozások innovációs készsége,

így nagyobb szükség van a kutatás és fejlesztés területén végzett kamarai szolgáltatások bővítésére.

Ehhez kapcsolódóan indították el az Európai Unió által támogatott “InProTool” projektet, melynek keretében a besztercebányai és kassai területi, valamint a Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kamarák közösen fejlesztenek ki egy online eszközt. Az új, magyar-szlovák nyelvű alkalmazás az ipari tulajdonjogok előzetes értékeléséhez nyújt majd segítséget a vállalkozásoknak, illetve a magánszemélyeknek nyújtott szolgáltatások számára.

Az NKIK közlése szerint az Iparjogvédelmi Online Előértékelő Platform hozzájárul a vállalatok szellemi tulajdonának jobb megismeréséhez, hatékonyabb védelméhez és felhasználásához. Emellett lehetővé teszi a cégek számára, hogy teljes mértékben kihasználják az ebben rejlő potenciáljukat és ezáltal növeljék versenyképességüket a hazai, valamint külföldi piacon.

A projekt részeként továbbá a kamarák munkatársait is felkészítik az új előzetes értékelési szolgáltatás nyújtására, valamint az ipari tulajdonvédelem területén más konzultációs és tanácsadási szolgáltatások végrehajtására is.

 

3100.hu Fotó: A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara központja a salgótarjáni Mártírok útján