Új típusú internetes csalásra figyelmeztet a rendőrség

Újfajta módon károsítják meg az óvatlan számítógép-használókat a csalók – hívja fel a figyelmet a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság. A 3100.hu-hoz eljuttatott tájékoztatás szerint a bűnözők legújabban az úgynevezett távoli asztal szolgáltatást nyújtó programok segítségével próbálkoznak.

Ezek a programok hozzáférést biztosítanak más, távol lévő személyek részére a számítógéphez. A másik fél ilyen esetekben teljeskörűen hozzáfér az adott eszköz adataihoz, fájljaihoz, böngészési előzményeihez, a különböző oldalakon használt felhasználó neveihez és jelszavaihoz.

A rendőrség hangsúlyozza, hogy soha sem szabad hozzáférést adni ismeretleneknek a telefonhoz, vagy más informatikai eszközhöz még akkor sem, ha az ezt kérő rendőrnek, bank képviselőjének, vagy más hivatalosnak tűnő személynek adja ki magát.

Hazánkban volt már példa arra, hogy a csalók banki alkalmazottként jelentkeztek és azt állították, hogy valaki a netbankon keresztül a sértett folyószámláján éppen illegális tevékenységet folytat. A felhívott személy ijedtségét kihasználva a Teamviewer vagy az Anydesk alkalmazás telepítésére, majd a távoli kapcsolat létrejöttekor a netbankjába való belépésre kérik. Amennyiben az áldozat ennek eleget tesz, a szeme láttára tulajdonítják el a számláján lévő pénzösszeget.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)