Influenza – Már járvány van Nógrádban is

Az előző hetihez képest jelentősen emelkedett január 22-28. között az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordult betegek száma megyénkben – közölte megkeresésünkre a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

Az influenza figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján a múlt héten 342 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Területi megoszlás szerint a kelet-nógrádi járásokban figyelhető meg erőteljesebben a megbetegedések számának növekedése. A legtöbb beteg változatlanul a 14 év alatti és a fiatal felnőtt korosztályból került ki. A megelőző heti adatokhoz képest megnégyszereződött a megyei megbetegedések száma, ami így már az országos után a megyei szinten is átlépte a járványküszöbnek tekintett értéket.

Az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordult betegek számának jelentős nógrádi emelkedése ellenére megyénk továbbra sem tartozik a járvány által leginkább érintett területek közé. Az EMMI Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztályának jelentése szerint 100 ezer lakosra 177 beteg jut Nógrádban, ami az országos érték felétől kicsivel magasabb, a megyék (és Budapest) között a hatodik legalacsonyabb arány. A járvány jelenleg Budapesten, továbbá Fejér és Pest megyékben van jelen.

A szakemberek a fertőzéssel küszködőknek pihenést, ágynyugalmat javasolnak úgy saját érdekük, mint annak érdekében, hogy ne fertőzzék tovább a környezetüket. A szövődménymentes influenzát elegendő tüneti szerekkel láz- és fájdalomcsillapítókkal kezelni, emellett az immunrendszer működését segítő vitaminokat szedhetnek a betegek, de fontos a megfelelő fehérje-, energia- és folyadékbevitel is. Arra is felhívják a figyelmet, hogy ha a tünetek 3-4 napig nem enyhülnek, vagy súlyosabbá válnak, esetleg az átmeneti javulás után visszaesés következik be, mindenképpen forduljanak orvoshoz.

 

(Kiemelt fotónk illusztráció!)