Indulhat az újabb turisztikai fejlesztés Eresztvényben

102 millió forintból valósulhat meg a korábban már ismertetett, Eresztvénybe tervezett újabb turisztikai fejlesztés. A támogatás odaítéléséről szóló tájékoztatást a napokban jelentette meg az irányító hatóság. A beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban Salgótarján városa számára elkülönített 9,2 milliárd forint terhére valósulhat meg.

A fejlesztendő terület elsősorban a Madárpark néven ismert eresztvényi park, ahol jelenleg az odúlakó madarakat és a kerti madárvédelmi teendőket lehet megismerni információs táblák és mesterséges madárodúk segítségével. Található a területen emlékmű és szobor is, innen indul az erdei tornapálya és közelíthető meg a szénbányászati emléktáró is. Ott jártunkkor igencsak elhanyagolt állapotot tapasztaltunk: a területet az erdő felől kidőlt vagy kivágott fák sora szegélyezte, a fű majdnem mindenhol derékig ért.

A tájékoztatás szerint megvalósulhat az eresztvényi Madárpark teljes rekonstrukciója és új élményelemekkel való megtöltése. Mindez alapvetően élmény-orientáltan, az edutainment elveire építő informatív park kialakításával történik meg. A Madárpark a fejlesztés eredményeképpen egy ismeretterjesztő jellegű interaktív tanösvényi és játszótéri elemekkel kiegészített erdei park lesz, amelyet a szemléletformálás mellett az élményközpontúság, a játszva tanulás jellemez majd.

A területen minden megújulhat, padoktól kezdve az információs táblákon át a növényzetig, a park bejáratánál pedig egy faragott kaput helyeznek el. A támogatás lehetőséget ad egy faszerkezetű denevérnéző torony kialakítására a tó mellett, továbbá arra is, hogy felújítsák a rég óta használatlan, felső szintre vezető lépcsőket, illetve hogy ott szintén rendezett körülményeket alakítsanak ki. A felső szinten információink szerint helyet kap majd egy kisebb ún. mezítlábas park is.

A projekt részeként mindezeken túl egy gumikerekű kisvonatot is vásárolhat az önkormányzat, mely egy mozdonyból és két szerelvényből áll majd.