Indulhat az Óbudai Egyetem salgótarjáni központjának kialakítása

Indul az Óbudai Egyetem székesfehérvári és salgótarjáni telephelyeinek fejlesztése. Az előbbi esetében az Alba Regia Műszaki Kar műszer-és labormodernizálása valósul meg, Salgótarjánban pedig új képzési és kutatóközpontot hoznak létre. A fejlesztések bruttó 1 milliárd 130 millió forintos Európai Uniós támogatással valósulnak meg – közölte az Óbudai Egyetem.

A salgótarjáni beruházással (mely az elnyert támogatás jelentős részét képezi, mintegy 900 millió forintot) egy új képzési központot és kutatóhelyet hoznak létre a volt Nemzeti Szociális és Családpolitikai Intézet épületében. Az Óbudai Egyetem ezzel hozzájárul régióban a felsőoktatási részvétel növeléséhez, hiszem egy ebből a szempontból alulszolgáltatott, illetve gazdasági tekintetben is kevésbé fejlett térségben kívánja képzési kínálatát bővíteni.

Salgótarjánban az Óbudai Egyetem új telephelyként a térségi adottságok és igények figyelembevételével egy multifunkcionális, duális képzéseket is biztosító képző- és kutatóközpont kialakítását kezdi meg. A fejlesztés összhangban áll a Fokozatváltás a felsőoktatásban című stratégiával és a Modern Városok Program nevesített célkitűzéseivel is – emeli ki közleményében az egyetem.

Salgótarjánban (és Székesfehérváron is) a 21. századi követelményeket kielégítő laboratóriumi/kutatói/hallgatói funkciókat egyesítő infrastruktúrát hoznak létre, melyek innovatív közösségi térként funkcionálnak majd. A hamarosan induló beruházás várhatóan 2019 végére fejeződik majd be. Amint arról már korábban beszámoltunk: amíg el nem készül a felújított, modern egyetemi épület, a J. L. Seagull Alapítvány Meredek úti épületében zajlik majd az oktatás.

 

“Az egyetem hosszú távra tervez Salgótarjánban!”

Ezt még korábban Székyné dr. Sztrémi Melinda, az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési és Kutató Központ igazgatója mondta. Van arról szó, hogy kibővítik majd a palettát gazdálkodás-menedzsment irányába is, tehát gazdálkodási képzését is hozza majd Salgótarjánba az Óbudai Egyetem, illetőleg – igény függvényében – különböző más alapképzésekkel is meg tud itt jelenni az intézmény – emelte ki Székyné dr. Sztrémi Melinda. A salgótarjáni telephely igazgatója hozzátette azt is: folynak a tárgyalások például a Semmelweis Egyetemmel, így elképzelhető, hogy az Óbudai Egyetem partnereként a Semmelweis Egyetem is megjelenik majd képzésével.

Hosszútávon az a cél, hogy éves viszonylatban 100-150 hallgatót tudjunk foglalkoztatni

– emelte ki az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési és Kutató Központ igazgatója.