Indul a turistaszezon a füleki várban

 

A turistaszezon Fülek várában a hagyományokhoz hűen idén is március közepén indul.

 

A Füleki Vármúzeum a Világok vára című rendezvény nyolcadik évfolyamának keretén belül két érdekes kiállítással készült erre a szezonra. A rimaszombati múzeumtól kölcsönzött “Gömör–Kishont és Nógrád várai” c. kibővített tárlat az említett régiók várainak történelmét, a területükön folytatott kutatásokat, illetve a várak mai állapotát mutatja be a látogatóknak. A fotókon kívül, kiállításra kerül a régészeti kutatások során feltárt őskori és középkori leletanyag egy része is, többek között a füleki alsóvár területéről származó leletekkel. A kiállítást a tárlat főkurátora, dr. Alexander Botoš, a rimaszombati Gömör–Kishonti Múzeum régésze nyitja majd meg.

A “Magyar szemmel a Kárpát-medencében” című fotókiállítás a múlt évben megrendezett tárlatra reflektál, amely a magyarországi szlovákság népi kultúráját mutatta be az érdeklődőknek. Ezúttal a határon túli magyar kisebbség népviselete, szokásai és élete kerül reflektorfénybe, fotóriporterek alkotásai által. A kiállítást a Magyar Távirati Iroda igazgatója, dr. Gazsó L. Ferenc nyitja meg.

 

 

Mindenkit szeretettel várnak mindkét kiállítás megnyitójára, amelyeket március 11-én 16:30 órai kezdettel tartanak majd a füleki vár Bebek-tornyában. A kiállítások 2016. május 12-ig lehet megtekinteni – tájékoztatta honlapunkat a Füleki Vármúzeum.

 

Kiemelt fotó forrása: Medvesi Fotós Maraton | Facebook