Indul a salgótarjáni elkerülő út tervezése

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a 3100.hu kérdésére közölte: folyamatban van a beruházáshoz kapcsolódó környezeti hatástanulmány és tanulmány terv készítés tervezőjének kiválasztási közbeszerzési eljárása. A feladatra vonatkozó szerződést várhatóan áprilisban, de legkésőbb májusban megkötik.

Mint ismert a Modern Városok Program salgótarjáni megállapodásának egyik legnagyobb értékű eleme egy elkerülő út építése. A NIF megkeresésünkre jelezte: nyomvonal-javaslatok még nincsenek, ezeket az elkészülő tanulmányterv fogja tartalmazni. A feladattal a megbízott tervezőnek 15 hónap alatt kell majd elkészülnie. A tervezési hossz – kétszer egy sávon – 20 kilométer, a beruházást a magyar állam finanszírozza.

Az átnézeti térkép illusztráció, nyomvonaltervek még nincsenek (Forrás: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.)
Az átnézeti térkép illusztráció, nyomvonaltervek még nincsenek (Forrás: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.)

Érsek Árpád szlovák közlekedési és építésügyi miniszter néhány hete egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: azért kell (Pozsonytól) legalább Losoncig négysávos kialakításban megépülnie a dél-szlovákiai R2-es gyorsforgalmi útnak, mert erről és várhatóan onnan ágazik majd le az összeköttetés a határhoz magyar oldalról elérő gyorsforgalmi úthoz. A NIF ezzel kapcsolatos kérdésünkre jelezte: a tanulmányterv tervezőjének feladata lesz az is, hogy vizsgálja meg a meglévő somoskőújfalui határátkelőhelyre történő bekötés lehetőségét, de új határmetszési pont kialakításának lehetőségét és szükségességét is. Ha a tervezés elindul, a NIF feladata lesz a szlovák féllel a folyamatos kapcsolattartás és új határmetszési pont szükségessége esetén a tervezett magyar és szlovák oldali útszakaszok csatlakozása tekintetében az egyeztetések lefolytatása is – közölte megkeresésünkre a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

 

A kiemelt átnézeti térkép illusztráció, nyomvonaltervek még nincsenek (Forrás: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.)