Immáron öt megyében van jelen az afrikai sertéspestis

Hajdú-Bihar megyében is megjelent az afrikai sertéspestis, a megye megfigyelés alatt álló területén három elhullott vaddisznóból mutatta ki a betegség vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A betegség valószínűleg a vaddisznók természetes vándorlása során, Romániából jutott a térségbe, mivel a szomszédos román területeken az elmúlt hónapokban nagyszámú vaddisznó-esetet találtak. A fertőzött vaddisznókat a Hajdú-Bihar megyei Nyírábrány és Álmosd községek határában találták. A terület a romániai házisertés kitörések miatt már korábban is megfigyelési zárlat alatt állt.

Folyik a járványügyi nyomozás, az országos főállatorvos – a korábbi esetekhez hasonlóan – minden szükséges intézkedést elrendelt, például kijelölték a fertőzött, valamint azon belül – a járványügyi védekezés szempontjából különösen fontos – szigorúan korlátozott területet.

Hajdú-Bihar megye mellett négy további megyében van jelen a fertőzés: Hevesben 2018 áprilisa, Szabolcs-Szatmár-Beregben 2108 májusa, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyékben tavaly október óta. A Nébih interaktív térképének adatai szerint Nógrádban egyedül Bátonyterenye-Szorospatak közeléből jegyeztek fel az elmúlt napokban új esetet, illetve egy vaddisznóból a megyehatártól nem messze, Mátraballa közelében is kimutatták a betegséget.

A Mátra nyugati és északi lejtőinek Nógrádra eső területein már megközelíti a százat a fertőzötten talált vaddisznók száma. A szigorúan korlátozott terület a Mátra térségében érinti Pásztó, Mátraszőlő, Tar, Mátraverebély és Bátonyterenye közigazgatási területének egy részét. A fertőzöttként számon tartott terület nyugati határa egészen a cserháti területekig elér: Buják, Kutasó, Alsótold, Zsunypuszta, Kisbárkány, Sóshartyán és Kishartyán településekig.

A betegség nemcsak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan tovább terjedhet. A Nébih ezért felhívja minden állattartó figyelmét a jogkövető, felelős magatartásra a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének megakadályozása érdekben – írták. Ismét felhívták a figyelmet, hogy a sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal (“moslékkal”) tilos takarmányozni! Ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, vérzéses tüneteket vagy elhullást észlel, haladéktalanul értesítse az állategészségügyi szolgálatot – emelik ki.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes, jelentőségét az a gazdasági kártétel adja, amely a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik. A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes információk találhatók a Nébih honlapján.

 
MTI nyomán / Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Komka Péter)