Immár tíz éve segít a daganatos betegségekkel küzdőknek a salgótarjáni közösség

Sportos születésnapi rendezvényen ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete. A jubileumi eseményt kedden, a Tarjáni Gyermektáborban rendezték meg, ahol számos sportprogram mellett közös ebéddel, ünnepi köszöntőkkel, visszaemlékezésekkel, szülinapi tortával és zenés délutánnal ünnepeltek a Liga tagjai és önkéntesei. A meghívott vendégek között köszöntötte a jubiláló közösséget Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere és Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke is.

Megkeresésünkre Kreicsi Mária, a salgótarjáni alapszervezet elnöke és alapítója felidézte a tíz évvel ezelőtti indulást.

Érintettségem és a betegutamon tapasztaltak ösztönöztek önkéntesi munkám elkezdéséhez. Megtapasztaltam, hogy mennyire kiszolgáltatott a beteg ember, mennyire egyedül van a gondjaival. Indíttatásom célja az volt, hogy segítsek, segítsünk az érintetteknek testi-lelki problémáik feldolgozásában. Aztán a kezeléseim végén egy kiállításon találkoztam a liga önkénteseivel, miután először még csak a férjemmel, majd munka- és sorstársammal, Komka Magdikával részt vettünk a liga budapesti rendezvényein.

Kreicsi Máriáék aztán elvégezték Hatvanban az önkéntesi tanfolyamot, majd létrehozták salgótarjáni közösségüket, mely napjainkra az országos hálózat egyik legaktívabbja. Az induláshoz a tapasztalatokkal rendelkező Lazányi Magdolna segítségét kérték, közösségük létrehozásában Póczosné Kvacsek Erzsébet és Erdeiné Mária segédkeztek.

Küldetésként támogatjuk az egészség megőrzését, a rák kockázatának csökkentését, a korai felismerést, hangsúlyozva a megelőzés, az önvizsgálat, a rendszeres szűrővizsgálatok, és az egyéni felelősség döntő fontosságát – hangsúlyozta Kreicsi Mária.

     

Csak tavaly 12 ezer szűrővizsgálatot végeztek el

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete Egészségklubot működtet, orvos-beteg találkozókat, kerekasztal beszélgetéseket szerveznek, szakmai konferenciákat tartanak. Számos egészségnapnak, falunapnak, sportnapnak voltak szervezői vagy közreműködői megyeszerte. A szűréseiken csak tavaly 1325 fő vett részt, ez mintegy 12 ezer vizsgálatot jelent. Rendszeresen hirdetnek pályázatot, vetélkedőt, a Szent Lázár Megyei Kórház onkológiai osztályán 2011-től információs és segítő szolgálatot működtetnek. Van Simonton és Stresszoldó Klubjuk, de Tornaklubjuk is.

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete legismertebb programja a minden évben megrendezésre kerülő “Rózsaszín Nap”, amelyben figyelemfelkeltő séta és szakmai-kulturális program irányítja rá a figyelmet az emlőrákra és a megelőzés fontosságára. Emellett az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez is minden évben csatlakoznak, ahogyan a nemzetközi “Movember” mozgalomhoz, illetve a 10 Ezer Lépés Programhoz is. Mindezeken túl testi-lelki feltöltődést adó programokat is szerveznek közös túrázás, kegyhelyek, történelmi és kulturális örökségek célba vételével.

Programjaikkal csak 2018-ban 5460 főt értek el. A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete 2017-ben elnyerte a „Civilek a városért” díjat.

Kreicsi Mária elnök a jubileummal kapcsolatban kiemelte: munkájuk sikeressége lelkes önkénteseik önzetlen segítőkészségének köszönhető. Értékes és pótolhatatlan munkájukért ezúton is köszönet mond.