Íme a következő tanév ösztöndíjra jogosító nógrádi hiány-szakképesítései

Kisült rozskenyerek a Szabó Andrea pékségben Karancslapujtőn (MTI Fotó: Komka Péter)

A Magyar Közlönyben még tavaly decemberben tették közzé a 2018/2019-es tanévben a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjra jogosító szakképesítéseket. Most ennek a rendeletnek a módosítása jelent meg, a nógrádi listában azonban nincs változás.

A Kormány célja, hogy a munkaerő-piaci igényeket, a közép- és hosszú távú terveket, valamint a gazdasági trendeket figyelembe véve kialakítsa azt a korszerű oktatási környezetet, amely növeli a szakképzések tekintélyét, valamint erősíti a minőségi szakképzést.

Az ösztöndíjra jogosító nógrádi képzések az autószerelő, burkoló, elektronikai műszerész, gazdasági informatikus, gépi forgácsoló, gyakorló ápoló, gyártósori gépbeállító, hegesztő, ipari gépész, kistermelői élelmiszer-előállító és falusi vendéglátó lesznek. Szintén megjelölte a kormány Nógrádban a kőműves, mezőgazdasági gépész, műanyagfeldolgozó, női szabó, pék, szociális gondozó és ápoló, szoftverfejlesztő, villanyszerelő, vízgazdálkodási technikus, vízügyi szakmunkás szakképesítéseket is a támogatandó képzések között.

 

Kinek jár és mennyi?

Az érintett szakmákat tanulók – a tanintézmény típusától és tanulmányaik előrehaladásától függően – havi 10 és 50 ezer forint közötti ösztöndíjakban részesülhetnek.

A szakgimnáziumi tanulók esetében az ösztöndíj a tanulmányi átlageredménytől függően (3,01 felett) havi 20 és 50 ezer forint között változik. Az ilyen intézményekben tanulók a szakmai vizsgára felkészítő – 13. vagy 14. – évfolyamon jogosultak az ösztöndíjra.

A szakiskolai vagy szakközépiskolai tanulmányokat folytató tanulók ösztöndíjra attól a tanévtől kezdődően jogosultak, amelyben az tanult szakképesítésük hiány-szakképesítésként kerül meghatározásra. Ezen intézményekben tehát valamennyi évfolyamon hiány-szakképesítést tanuló jogosulttá válik az adott tanévben szakiskolai ösztöndíjra. Az ösztöndíjra való jogosultsághoz legalább 2,51-es tanulmányi átlag szükséges, összege havi 10 és 35 ezer forint közötti.

Az ösztöndíj mértéke a szakképzési évfolyam első félévében a szakiskolában és szakközépiskolában egységesen továbbra is havonta 10 ezer forint. Az ösztöndíj tanulmányi eredményük alapján az államilag támogatott nappali, iskolai rendszerű szakképzésben részt vevő tanulók részére az első szakképesítésük megszerzéséhez nyújtható – tudtuk meg a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakterületi tanácsadóitól, akiknél további információ kérhető (többek között) az ösztöndíjak igénybevételével és a nógrádi hiány-szakképesítésekkel kapcsolatban.

 

Kiemelt fotó: Kisült rozskenyerek a Szabó Andrea pékségben Karancslapujtőn (MTI Fotó: Komka Péter)