Így választott Nógrád megye

  • Kelet- és Nyugat-Nógrádban is a Fidesz-KDNP jelöltjeit választották országgyűlési képviselőnek vasárnap a nógrádiak.
  • Minden három nógrádi választásra jogosultból kettő voksolt ma az országgyűlési képviselő-választáson.
  • A szavazáson megjelentek kelet-nógrádi aránya magasabb volt, mint a korábbi két választáson volt, de elmaradt az országos számoktól.

 

02:20. Kelet- és Nyugat-Nógrádban is 99 százalék feletti a feldolgozottság, így búcsúzunk az utolsó grafikonokkal. Hétfőn részletesen is elemezzük majd az eredményeket.

23:24. Kelet-Nógrádban 64 százaléknál, Nyugat-Nógrádban 90 százaléknál a feldolgozottság. Az adatok nem változnak jelentősen, néhány tizedet mozogtak az előző ismert szavazatarányhoz képest.

23:06. Nyugat-Nógrádban már a 80 százalékot is meghaladta a feldolgozottság. Jelenleg:

22:56. Megindultak az adatok. A feldolgozottság felénél kapcsolódunk be az eredmény alakulásába. Eszerint Kelet-Nógrádban:

21:01. Várhatóan 21:30-kor megkezdődhet a Nemzeti Választási Iroda eredményközlése – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap este sajtótájékoztatón. Elmondta: Budapesten a VI. kerületben és a XI. kerületben nem tudott bezárni a szavazókör. Hozzátette: a XI. kerületben eddig 7 ezren szavaztak le, de még 2500-an sorban állnak. Mint mondta, abban állapodtak meg Patyi Andrással, a Nemzeti Választási Bizottság elnökével, hogy amint az összes szavazni kívánó bejut a szavazókör épületébe, megkezdik az előzetes eredmények közlését. Ez fél 21:30-kor várható.

20:07. A 18:30-as adatokat vizsgáltuk abból a szempontból, hogy Kelet-Nógrádban hol voltak a legaktívabbak a szavazók.

Szuha 2-es számú szavazókörében 72 választásra jogosult közül 63-an jelentek meg a választáson 18:30-ig, ez 87,5 százalékos részvételi arány. Kozárdon a 142 választásra jogosult közül 122-an jelentek meg az urnáknál 18:30-ig, ez 85,92 százalékos részvételnek felel meg.

A szavazók több mint 80 százaléka ikszelt eddig az időpontig Bokorban (84,27%), Márkházán (82,8%), Kisbárkányban (82,88%), Cserhátszentivánban (81,63%) és Alsótoldon (80,82%). A szavazók több mint háromnegyede leadta szavazatát 18:30-ig Garábon, Hollókőn, Kutasón, Sámsonházán, három salgótarjáni, továbbá egy-egy bátonyterenyei és pásztói szavazókörben is.

19:56. Jelenleg Londonban és Újbudán a leghosszabb a várakozók sora – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az MTI-nek. Várhatóan este tíz órára itt is befejeződik a szavazás – tette hozzá. Tájékoztatása azért fontos, mert – mint arról korábban már írtunk – amíg nem zár be az összes szavazókör, semmilyen részeredményt nem ad közre a Nemzeti Választási Iroda.

3100.hu Fotó: Szavazó a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtárban kialakított szavazókörben
3100.hu Fotó: Szavazó a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtárban kialakított szavazókörben

19:42. A Salgótarjánhoz tartozó somoskői választókörben nem bontottak urnát 19 óra után, itt csak a jövő hét második felében lesz eredmény. Ennek oka, hogy az itteni szavazatokhoz adják majd hozzá a választás utáni napokban az átjelentkezéssel, illetve a külképviseleteken voksolók szavazatait azok megérkezésekor. A somoskői szavazatszámláló bizottság a voksolás végén lezárta az urnákat úgy, hogy azokba ne lehessen szavazólapot elhelyezni vagy azokból szavazólapot elvenni. Ezeket az urnákat majd csak akkor bontják fel, ha az úgynevezett “utazó szavazatok” is megérkeztek, így Salgótarján 10-es szavazókörében (és így a kelet-nógrádi választókörzetben) szűk egy héttel a választás után válik hivatalossá a végeredmény.

19:19. Az igen magas, legutóbb 1994-ben tapasztalt választási részvétel akár jelentősen átírhatja az előzetes várakozásoknak megfelelő eredményt. A közvélemény-kutatók – az általuk jósoltak tartalmától függetlenül – egybehangzóan kiemelték korábban, hogy a magas részvétel az ellenzéknek kedvez. Az adatok a vasárnapi este során folyamatosan érkeznek majd (de egy ideig még biztosan nem – erről lejjebb írunk), hamarosan kiderül, hogy mennyiben eredményezték a magas részvételt a jelenlegi kormánnyal elégedetlen szavazók.

Kelet-Nógrádban a megelőző közvélemény-kutatások egyöntetűen arról szóltak, hogy a választókerületben Dr. Becsó Károly, a kormánypártok országgyűlési képviselő-jelöltje várhatja a legjobb esélyekkel a szavazást. Amint arról korábban részletes összefoglalót írtunk, a felmérések szerint az ellenzékiek közül Dömsödi Gábor (LMP) tudta volna megszorítani a Fidesz-KDNP jelöltjét, amennyiben egyedüli ellenfélként állt volna vele szemben. Az ezen forgatókönyv szerinti indirekt becslés értelmében ez 44 százalékra lett volna elég számára (ha nincs más ellenzéki jelölt, akire voksot lehet adni), míg Dr. Becsó Károlynak így 56 százalékot jósoltak.

Először szavazó fiatal gimnazista a salgótarjáni Egészségügyi Szociális Központban kialakított szavazókörben (MTI Fotó: Komka Péter)
Először szavazó fiatal gimnazista a salgótarjáni Egészségügyi Szociális Központban kialakított szavazókörben (MTI Fotó: Komka Péter)

A magas részvételi arány Kelet-Nógrádban is felülírhatja az előzetes becsléseket és arányokat, de mivel a választókerületben a Jobbik (Cseresznyés István), az LMP (Dömsödi Gábor) és a DK-MSZP-P-Szolidaritás-MLP (Kovács Zsolt Béla) is jelölteket állítottak, a magas részvétel mellett is valószínűsíthető, hogy az ellenzéki szavazatok “szétaprózódtak”. Hogy azok a kelet-nógrádiak, akik a “taktikai szavazás” mellett döntöttek, mennyiben tudták ezt megvalósítani, szintén érdekes kérdés. Esélyességének tényét ugyanis mindhárom ellenzéki jelölt egyértelműnek kommunikálta a kampány során. Volt aki “csendesebben”, voltak akik akár a közösségi oldalakon folytatott egymás elleni nyílt “ütésváltások” során is.

Bár a végleges adat még nem ismert, de az kijelenthető, hogy Kelet-Nógrádban minden választásra jogosult három állampolgárból kettő megjelent ma az országgyűlési képviselő-választáson, ahogyan Nyugat-Nógrádban is, ahol néhány százalékkal magasabb volt a választási hajlandóság.

Ezen előzmények után várjuk az adatokat, melyek csak akkor kezdenek majd megérkezni, ha mindenhol befejeződött a szavazás. Ez több olyan szavazókörben nem történt meg 19 órakor, ahol jelentős számú átjelentkező voksol. Akik ugyanis 19 óra előtt megérkeztek a szavazókörhöz és beálltak a sorba, még szavazhatnak, bármikor is kerüljenek sorra. Addig azonban, amíg ezen helyszíneken nem zárul le a szavazás, részeredményeket sem közöl a Nemzeti Választási Iroda.

 

3100.hu kiemelt fotó: Szavazók a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtárban kialakított szavazókörben