Így ünnepli Salgótarján a Magyar Költészet Napját

 

Érdekes és fiatalos programokra invitálja a város lakosságát a Magyar Költészet Napja alkalmából a Salgótarjáni Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár és a Zenthe Ferenc Színház.

 

A költészet 95 sora

A Balassi Bálint Megyei Könyvtár programja A költészet 95 sora – Sétáljon velünk a Versek Útján címet kapta. A névválasztással a szervezők utalnak úgy a várossá nyilvánítás évfordulójára, mint arra, hogy a program során elhangzó művek sorainak számára.

 

 

A program 2017. április 11-én, kedden 11 órakor a könyvtár előtt kezdődik – a főbejárat előtti terület az első “versmegálló” is lesz egyben. Itt, továbbá a Posta előtti téren, a Dr. Förster Kálmán Emlékparkban, a Fő téri Radnóti-szobornál és a József Attila Művelődési Központ névadójának domborművénél is elhangzik majd egy-egy költemény. Egy-egy megállónál verset mond majd Paróczai Csaba költő, Handó Péter író, Bajczárné Gyenes Erzsébet pedagógus, Kupcsulik Ágnes költő és Szávai Attila író is. A Radnóti-szobornál Dániel Zoltán alpolgármester mond ünnepi beszédet, míg a záró versmegállónál átadják majd a Salgótarjáni Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda “Születésnapomra” című alkotói pályázatának díjait.

 

Keresd a verset!

A Salgótarján várossá nyilvánításának 95. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév programsorozatához is csatlakozik a Salgótarjáni Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda a Magyar Költészet Napja alkalmából szervezett “Keresd a verset!” című nyereményjátékával. Felhívásukkal szeretnének méltóképpen megemlékezni azon régi korok költőiről, akik meghatározó alakjai a magyar irodalomnak napjainkban is. A játék célja az is, hogy felhívják a figyelmet a versek ismeretére, az olvasásra, a rímfaragás művészetére. Szeretnék, ha a versek nem csak az iskolai órákon, hanem a mindennapokban is az életünk részévé válnának.

 

 

2017. április 10-én délután 95 verset ragasztanak majd ki a városközponti falakra, épületekre és buszmegállókba – innentől kezdve érdemes majd nyitott szemmel járniuk a résztvevőknek. A játékban való részvétel feltétele, hogy ezeket a műveket a résztvevők felkutassák és a lehető legtöbb verssel, versrészlettel a háttérben egy fotót készítsenek, selfie-t készítsenek a rendelkezésére álló eszközükkel (telefonnal vagy akár fényképezőgéppel). Ahhoz, hogy a játékos részt vegyen a sorsoláson, a fényképet a SITI Facebook-oldalára, üzenet formájában kell beküldenie. Minél több verssel készít fotót egy-egy játékos, annál nagyobb az esélye annak, hogy ő lesz a verseny győztese.

A verseny 1 napig tart, a játékot 2017. április 11-én éjfélkor zárják majd le. A beküldött képek alkotói egy soroláson vesznek részt, melynek nyertese 2 mozijegyben részesül. A játékhoz való csatlakozás ingyenes és minden korosztály számára nyitott.

 

Költészet á la carte

A Kamaraszerda keretében a Zenthe Szalonban rendhagyó versfelolvasó délutánt tartanak majd a Zenthe Ferenc Színház művészei 2017. április 12-én, szerdán 17 órától. Simon Lajos, a színházat is működtető Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. igazgatója kérdésünkre elmondta: aki ellátogat a szerdai programra, kézhez vehet majd egy “verses étlapot”. Ezen az étlapon lesz előétel-, leves-, főétel- és desszertvers is, amelyek közül választani, ha úgy tetszik “rendelni” lehet, a színház művészei pedig felolvassák majd azokat a vendégeknek.