Így dolgoznak a “foglalkoztatásinál”

3100.hu Fotó: Zagyvapálfalván már kihelyezték a karácsonyi fényfüzéreket

A Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft. utóbbi hónapokban végzett tevékenységéről adott összefoglalót Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Az önkormányzati cég kiemelten fontos célja, hogy a közmunkaprogramban résztvevők hasznos, értékteremtő munkát végezzenek. A cég dolgozói hamarosan mindenhol kihelyezik a karácsonyi fényfüzéreket, amelyek előzetes karbantartása már megtörtént. A parkfenntartásnál elkezdődött a sövények nyírása, a lombok összeszedése, és a fenyők kivágása, készülve az adventi időszakra.

A START Közmunka Programban az erdészetnél eddig 72 köbméter fát termeltek ki, amelynek nagyobb része – 56 köbméter – szociális tűzifaként már kiosztásra került, 1.100.000 forint értékben. A fennmaradó rész elszállítása a továbbiakban az időjárás függvénye.

Az elmúlt két hónap alatt számos munkálat fejeződött be, többek között a régi baglyasaljai iskola területén, ahol rendbe tették a tornatermet, és megtörtént a teljes zöldterület karbantartása. Jelenleg a kisebb épületek tatarozása zajlik, mert oda költözött a cég varroda részlege és a drótfonó egység is. A varrónők lombgyűjtőzsákokat varrnak, illetve kísérletet tesznek dekorációs elemek, kiegészítők és divattáskák elkészítésére.

Folyamatos a cég központi telephelyének rendbetétele, mivel szakipari csarnokot alakítanak ki, továbbá felújítás alatt állt az üvegház, ahol befejeződtek az épületgépészeti munkálatok és a fűtés beüzemelése is. A hajléktalan programban dolgozók is kivették a részüket a munkálatokból, feladatuk volt a telephelyrendezés, karámföld tisztítás, valamint az üvegház négy hajójának takarítása, beleértve az üveg és fém felületeket is. Ennek eredményeképp decemberben elkezdődik a növényi magok ültetése és kihelyezik a szaporítótálcákat. A mezőgazdasági programban az őszi előkészületek folynak, mint a növénymaradványok eltávolítása és a szántások hatóanyagpótlása.

November hónapban nagy kihívás volt a temetők rendbetétele, mivel az általános karbantartási munkálatok mellett a gondozatlan sírokat is helyreállították és a Mindenszenteket megelőző héten 90 köbméter hulladékot is elszállítottak.

A somlyói salakos pálya körbekerítése, illetve a strandkerítés-építés harmadik üteme is befejeződött, a 21-es főúton pedig esőbeállót kapott az ipari park buszmegállója. A cég dolgozói részt vettek a besztercei műfüves pálya kerítésének helyreállításánál és tereprendezésénél, illetve leszigetelték a régi temető őrbódéját is.

Az önkormányzati cégek tevékenységeiről a későbbiekben is folyamatosan terveznek összefoglalókat közölni, a cégek saját internetes elérhetőségei pedig a város honlapján is megtalálhatóak – írják.

 

3100.hu Fotó: Zagyvapálfalván már kihelyezték a karácsonyi fényfüzéreket