Időszakos tó alakult ki a Kutató-bányában

3100.hu Fotó: Időszakos tó alakult ki a Medves oldalában található Kutató-bányában (Új-bányában)

A medvesi Közép-bányában található vízfelületet a legtöbben ismerik, az aktív természetjárók pedig vélhetően azzal is tisztában vannak, hogy a közeli (több helyen Új-bányaként nevezett) Kutató-bányában is sokszor hosszú napokig nedves a talaj esőzéseket követően. Mint kiderült, nem unikális, de ritka jelenség az, amit a napokban lehetett tapasztalni az utóbbi helyszínen: egy időszakos tó alakult ki a bányaudvarban.

Kedden már “csak” combig ért a víz a Medves oldalában található bányában, de jól láthatóan kettő méternél is magasabban tetőzött korábban az ott kialakult időszakos tó vízszintje. Az elmúlt hetek záporos-zivataros időjárása mellett a medvesi térséget múlt csütörtökön délután érte el egy jelentős felhőszakadás; Somoskőben a kerteken keresztül folyt a víz, a határ túloldalán, a Sátorosbánya határában található turisztikai központnál is jelentős károkat okozott a medréből kilépett Sátormegi-patak. Ekkor telhetett meg vízzel a Kutató-bánya is. A legmagasabb vízszint jól látható a bányaudvarban: a vízzel együtt érkező hordalék és sár a növényekre, levelekre száradt.

A Salgóbányára vezető közútról, a tetőpont közeléből indul a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Novohrad-Nógrád Geopark eresztvényi kőbányákat bemutató, zöld jelzésű tanösvénye. A bányaudvarokat egy körre felfűző útvonalon, az óramutató járásával ellentétesen bejárva az első az Új-bánya.

A Kutató-bányát (vagy Új-bányát) valószínűleg az 1930-as évek végétől kezdték és művelni és 20 éven keresztül dolgoztak itt. Az eközben megközelítőleg két hektár nagyságúra kiterjedt bányaudvarból 350 000 köbméter, megközelítőleg egymillió tonna bazaltot mozgattak meg. Mind a meddő, mind a hasznos anyag kiszállítását elektromos vontatású siklón, meredek dőlésű pályán, csillékkel oldották meg. Az itt található bazalt lemezes szerkezetű, jól hasadó, ugyanakkor kokkolitosodásra és gömbkövesedésre is hajlamos volt. Utóbbi a hőmérséklet ingadozásának hatására bekövetkező mállási folyamatot jelenti. A felszínre került bazaltban az évtizedek alatt feszültség keletkezik a hőingadozás miatt, emiatt kialakulnak a közel kerekded darabok, amelyek aztán leválnak a bányafalról, helyükön pedig tojástartóhoz hasonlítható felület látható.

Arra, hogy a bányaudvar most nem megközelíthető, Félegyházi Éva hívta fel figyelmünket. A Tarjáni Szabadidősport Klub vezetője rendszeresen vezet túrákat a térségben, most is éppen egy ötvenfős csoport fogadása előtt járta be a környéket, hogy mely útvonalak a legjobban járhatóak az esőzéseket követően. Ekkor szembesült vele, hogy a tanösvény Kutató-bányán átvezető szakasza jelenleg nem bejárható.

Kedden a bányaudvaron még mindig nem lehetett keresztülsétálni, gumicsizmában sem. Ugyanakkor az jól látszott, hogy a vízszint már jelentősen apadt, néhány napon belül várhatóan elszivárog a víz a területről. Ezt Prakfalvi Péter, a Novohrad-Nógrád Geopark szakembere is megerősítette a 3100.hu megkeresésére. A geológus-mérnök elmondta: a Kutató-bányában felhalmozódó vízről Jugovics Lajos geológus már 1941-ben feljegyezést készített. Azt írta, hogy a bányában a téli időszakot követően 4-5 méter magasságban áll a víz a területen.

Vízesés a Kutató-bányában egy korábbi időpontban, még 2019. május 29-én (Fotó: Prakfalvi Péter)
Vízesés a Kutató-bányában egy korábbi időpontban, még 2019. május 29-én (Fotó: Prakfalvi Péter)

Prakfalvi Péter ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a közeli Közép-bányában teljesen más okok miatt találunk egy tavat. A Közép-bányában a munkák előrehaladásával elérték a medvesi bazaltlepény hasadékvíz-rendszerének szintjét, a víz ezért van jelen azóta is a bányaudvarban. Jogos a kérdés, hogy akkor hogyan bányásztak; a válasz pedig nem meglepő módon az, hogy itt egy idő után folyamatosan szivattyúzni kellett a vizet annak érdekében, hogy termelni lehessen – ismertette a szakember. A geológus-mérnök kiemelte: a Kutató-bánya valamivel “magasabban” található, itt a befolyó csapadékvíz áll meg, ami aztán annak mennyiségétől függően hosszabb-rövidebb idő alatt elszivárog.

 

3100.hu Fotók: Időszakos tó alakult ki a Medves oldalában található Kutató-bányában (Új-bányában)