Négy képviselőjelölt közül választhat a hármas számú salgótarjáni választókerület lakossága

Hétfőn délután lejárt a 2020. szeptember 6-ra kitűzött salgótarjáni időközi önkormányzati képviselőválasztás jelöltállítási határideje. A helyi választási bizottság hétfő délutáni (és korábbi) döntéseinek értelmében a zagyvarónai központú, a Salgó kapu környékét, Rónafalut, Rónabányát, Pintértelepet, Eresztvényt, Somoskőt és Salgóbányát is magába foglaló 3-as számú választókerületben négy jelölt neve szerepel majd a szavazólapon. A jelöltté váláshoz legalább 28 érvényes ajánlást kellett összegyűjteniük.

Bangó Krisztián a Munkáspárt színeiben; Kovács Andrea, a Salgótarján, Szeretem! Egyesület, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Lehet Más a Politika, a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Tarjáni Városlakó Egyesület közös jelöltjeként; Hegedűs Gábor pedig függetlenként indul. A választókerületben háromszor – 2010-ben, 2014-ben és 2019-ben – is bizalmat kapott, mandátumáról januárban egy tragikus balesethez kapcsolódó helytelen cselekedete miatt lemondó, majd a Fideszből kilépő Turcsány László szintén függetlenként indul.

Szavazókörök: 9. Salgóbánya, 10. Somoskő, 11. Rónabánya telep, 12. Rónafalu, 13. Zagyvaróna I., 14. Zagyvaróna II., 15. Salgó kapu
Szavazókörök címei: Idősek Napközi Otthona (Vár út 7.), Orvosi rendelő (Vároldal utca 8.), Rónabánya telepi kultúrotthon (Vasas út 1.), volt “Kis Kilátó” kocsma épülete (Rónai út 49.), Bátki József Közösségi Ház (Zagyva utca 3.), Kanizsai Dorottya Tagintézmény (Acélgyári út 73.)
Választásra jogosultak száma: 2717 fő (a 2020. július 1-i adatok alapján)
Jelöltállításhoz szükséges ajánlások száma: legalább 28 darab

A Salgótarjáni Helyi Választási Bizottság hétfő délutáni sorsolása szerint a szavazólapon Kovács Andrea, Turcsány László, Bangó Krisztián, Hegedűs Gábor sorrendben lesznek megtalálhatóak a képviselőjelöltek. A választókerületben valamivel több mint 2700 választásra jogosult voksolhat majd 2020. szeptember 6-án.

Az időközi választást eredetileg április elején tartották volna, de a koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedések értelmében a voksolást nem lehetett megtartani. A választást a veszélyhelyzeti rendelkezések visszavonását követően lehetett újra kitűzni.

Érdekesség, hogy az érintett választókerület jó eséllyel pályázhatna az ország “egy körzeten belüli legnagyobb távolság” képzeletbeli kategória élmezőnybeli helyezéseinek egyikére. Több mint 23 kilométert kell ugyanis megtenni közúton a választókerület két, egymástól legtávolabbi pontja között. Erről korábban itt írtunk.

 

3100.hu Fotó: Szavazólapi sorrendet sorsolnak a Salgótarjáni Helyi Választási Bizottság tagjai a testület 2020. augusztus 3-i ülésén