Idén már három vándortábor útvonala érinti majd Nógrád megyét

Táborozó diákok az erdei, a kerékpáros és a vízi vándortáborok 2019. évi indulását bejelentő sajtótájékoztató napján Nagyorosziban, a Pénzásási Erdei Turistaháznál 2019. június 19-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Új útvonalakkal és új vándortáborral bővül idén a Vándortábor program, a felső tagozatos és középiskolás gyerek idén nyáron gyalog, kerékpárral vagy vízen is felfedezik fel Magyarország tájait, kulturális örökségét – jelentette be Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Ismertetése szerint az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda idén már negyedszer szervez vándortáborokat, partnerségben az Országos Erdészeti Egyesülettel (OEE), a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel, a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel, valamint idén a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciájának Irodájával. Az egyhetes nyári táborokra január 27-től lehet jelentkezni – mondta. Révész Máriusz hozzátette: a táborok 28 ezer forintos részvételi díja minden költséget tartalmaz, a szállás, az étkezés mellett belépőket, a bringások esetében a kerékpárokat, sisakokat, a láthatósági mellényt, a vízi vándoroknak pedig a hajót és a mentőmellényt.

Zámbó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára elmondta: a programban 9 állami erdőgazdaság vesz részt, 9 útvonalon ismerhetik meg a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Pilis, a Vasi-hegyhát, a Zemplén, és idén először a Zselic és a Vértes természeti értékeit. Kiemelte: az erdei vándortáborok célja, hogy megszerettessék a természetjárást a gyerekekkel, és kiemelten kezelik a környezettudatos szemléletformálást is. A táborok ökológiai lábnyoma minimális, a szervezők újrahasznosítható és tartós csomagolóanyagok használatára törekednek, és felhívják a figyelmet a tudatos energia- és vízhasználatra.

A Cserhát-Börzsöny-Dunakanyar kerékpáros vándortábor idén is Salgótarjánból indul majd, a résztvevők Ipolytarnóc, Hollókő és Bánk érintésével érnek célba hét nap alatt. A börzsönyi gyalogos erdei vándortábor útvonala idén is a Diósjenői Erdei Szabadidőparktól indulva érinti majd többek között Drégely várát. Új gyalogos útvonalon várják a fiatalokat a Mátra felfedezésére, felkeresve például a Tar melletti csevice kutakat, a Fenyvespusztai Arborétumot, Vidróczki betyár barlangját vagy az ágasvári Óvárat.

Tavaly 421 turnusban több mint 11 ezer diák és pedagógus táborozhatott egy hétig az ország 19 erdei, kerékpáros és vízi útvonalának bejárásával. Ebben az évben több mint 13 ezer résztvevőre számítanak, 24 útvonalon.

 

MTI nyomán / Arcív fotók: Táborozó diákok az erdei, a kerékpáros és a vízi vándortáborok 2019. évi indulását bejelentő sajtótájékoztató napján Nagyorosziban, a Pénzásási Erdei Turistaháznál 2019. június 19-én (Fotók: MTI/Komka Péter)