Idén is százakat mozgatott meg a sportos egészségnap

Továbbra is töretlen népszerűségnek örvendenek Salgótarjánban a különböző fitnesz mozgásformák. Ezt és a rendezvény komoly népszerűségét is bizonyítja, hogy az elmúlt hétvégén a Salgótarjáni Sportos Egészségnap hetedik alkalommal megrendezett sportcsarnoki edzésein több mint ezren vettek részt.

A város legnagyobb tömegsport-rendezvényének programjai a létesítmény küzdőterén, illetve a sportcsarnok további kisebb termeiben, helyiségeiben és folyosóin összesen hét helyszínen, párhuzamosan zajlottak, kínálva a legteljesebb palettát a spinningtől a jógáig, a rúdfitnesztől a kangoo-ig, az iron boksztól a funny jump-ig, köredzéstől a kettlebell-ig. A sportos egészségnap ezúttal is nemtől és életkortól függetlenül nyújtott lehetőséget a mozgásra – a legnépszerűbb kistermi foglalkozások egyike például Szarvas Zsuzsa néni félszáz fős farsangi széktornája volt a szenior korosztály részére.

A nagyteremben, a sportcsarnok küzdőterén idén is Unger Tímea kangoo órájára, Ivan Ligart zumba edzésére, Nagy Amarilla dinamikus gerinctréningjére, illetve az idén itt elsőként órát adó Tatarek Rezső iron boksz edzésére voltak kíváncsiak a legtöbben. A repertoár kis mértékben évről-évre változik, így került be a délutáni programrészbe egy bemutatóedzés a helyi SRTG (spartan race training group) csapattól is.

Ha egészségnap, akkor a különböző edzések mellett az egészségügyi szűrések és állapotfelmérések is fontosak. Előbbieket a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének jóvoltából lehetett igénybe venni, utóbbit az Uniqa Biztosító speciális orvosi berendezésekkel felszerelt Mobil Egészségközpontja biztosította. A lehetőséggel több mint kétszázan éltek. A programot az egészséges életmód jegyében helyi-, illetve házi készítésű termékek kóstolása és vására is kísérte.

Félegyházi Éva főszervező, a Tarjáni Szabadidősport Klub vezetője megkeresésünkre úgy fogalmazott: nem gondolta volt 2012-ben, hogy lesz a sportos egészségnapból hetedik is, annak pedig ugyanolyan sikere lesz a résztvevők körében mint a kezdetekben.

– Minden évben próbálunk új edzőket, általuk pedig új sportágakat bemutatni. Nagyon jó látni azt, hogy a résztvevők szeretettel fogadják a média által kevésbé közvetített, “felkapott”, ugyanakkor a fitness-iparban nagyon népszerű és elismert edzőket is. Egy kis szervezési titok: Tatarek Rezsőt például évek óta próbáltuk elhívni, de minden évben a sportnap idején utazik edzőtáborba. Ebből a szempontból örültem a megszokottól kicsit korábbi, februári időpontnak. Rezsőnek így is át kellett tennie az utazását egy nappal későbbre, de minket választott és ennek azt gondolom a résztvevők örültek is. Azt gondolom, hogy a helyi edzői gárdának is jár egy kalapemelés – a mostanában “divatos” egymásra mutogatás helyett itt mindenki beáll egy-egy másik edző órájára, együtt bulizzák végig a napot.

Itt kell egy másik nagy köszönetet is mondanom, méghozzá minden segítő, önkéntes felé, akik nélkül ezt a napot nem lehetne ilyen formában megvalósítani és végigcsinálni. Velem szembe szombat délután mosolygós, felszabadult, fáradt, de boldog arcok jöttek, akik azt kérdezték: “egy évben nem lehetne-e többször ilyen nap”? Ez talán jól összefoglalja, hogy hogyan érezték magukat a résztvevők – értékelt Félegyházi Éva főszervező.

Vasárnap a tóstrandi SBTC-pálya környékén a csípős hideg ellenére is mintegy harmincan vettek részt a programhoz kapcsolódó futóversenyen. Elsősorban a szezonra készülő fiatal helyi atléták és triatlonosok alkották a mezőnyt a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület rendezte családias hangulatú eseményen. A Medves-fennsíkon is hasonló létszámban élvezték a szikrázó napsütést a Zöld Út Természetjárók Egyesülete által meghirdetett gyalogtúra résztvevői. A “napozó túra” Somoskőről indulva, a Medves-fennsíkon át Salgóbányáig vezetett.

 

3100.hu kiemelt fotó: Tatarek Rezső (jobbra) a nap legnépszerűbb edzését tartotta a salgótarjáni sportcsarnokban